Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gastal tbl. 24, 48, 60 kom.

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Gastal tbl. 24, 48, 60 kom.

Sastav

1 tableta sadržava 450 mg aluminij hidroksid magnezij karbonat gela i 300 mg magnlezij hidroksida.
Pomoćne tvari: sorbitol, laktoza, natrij ciklamat, saharin natrij. 1 vrećica oralne suspenzije sadržava 900 mg aluminij hidroksid magnezij karbonat gela i 600 mg magnezij hidroksida.
Pomoćne tvari: sorbitol, karmeloza natrij, polisorbat 80, myacide SP.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Tablete; 24, 48 ili 60 tableta. Oralna suspenzija; 20 vrećica po 10 ml.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Gastal je puferski antacid koji uklanja hiperaciditet i želučane tegobe koje su njime izazvane. Optimalno antacidno djelovanje Gastala (stupanj želučane kiselosti, brzina nastupa djelovanja i trajanje učinka) postiže se optimalnim omjerom količina dvaju djelatnih sastojaka. Aluminij hidroksid magnezij karbonat gel djeluje kau antacidni pufer koji povećanu kiselost želučanog soka smanjuje do fizioloških vrijednosti (pH 3-5) omogućujući normalan proces probave bez naknadne hipersekrecije.
Magnezij hidroksid, osim izražene, brze i dugotrajne neutralizacije, djeluje i blago laksativno te se u kombinaciji s aluminij hidroksidom pojačava antacidni učinak uklanjajući opstipirajuće djelovanje aluminija.
Antacidno djelovanje Gastala nastupa odmah nakon uporabe, a traje dva do tri sata. Tablete i suspenzija osim brze i dugotrajne neutralizacije kiseline, koče djelovanje pepsina i žučnih kiselina, koje su također odgovorne za želučane tegobe. U bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom Gastal nema sustavnih učinaka, jer se iz probavnog sustava apsorbira samo neznatna količina koja se brzo izluči.

Način i mjesto izdavanja

Bez recepta (u ljekarnama i drogerijama).

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Hiperaciditet (sa žgaravicom ili bez nje), peptički ulkus želuca i dvanaesnika, refluksni ezofagitis, gastritis, dispepsija, podražaj želučane sluznice izazvan uživanjem alkohola, kave, duhana ili slatkiša.

Doziranje

Doziranje i način uporabe

Odrasli
Ako liječnik ne odredi drugačije, uzima se jedna do dvije tablete ili vrećica suspenzije četiri do šest puta na dan, otprilike jedan sat nakon obroka i navečer prije spavanja. Protiv žgaravice uzima se jednaka doza bez obzira na obrok. Količina antacida u jednoj vrećici jednaka je količini antacida u dvije tablete.

Djeci od 6 do 12 godina daje se polovica doze za odrasle. Tablete treba polako rastapati u ustima, a ne gutati čitave. Suspenzija se obično uzima nerazrijeđena, a može se uzeti i s malo vode ili mlijeka.

Predoziranje

Slučajevi akutnog predoziranja Gastalom nisu zabilježeni. Mogu se očekivati nešto naglašenije nuspojave u probavnom sustavu (opstipacija, proljev). S obzirom da se iz probavnog sustava apsorbiraju veoma male količine aluminija i magnezija sustavni su učinci pri akutnom predoziranju malo vjerojatni i to samo u bolesnika s otežanom bubrežnom funkcijom. Nakon dugotrajne uporabe velikih doza Gastala zbog sadržaja aluminija može nastati sindrom manjka fosfata (gubitak apetita, mišićna slabost, smanjenje tjelesne težine), a zbog sadržaja magnezija, hipermagnezemija. Predoziranje se liječi simptomatski.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci