Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lekadol 500 mg

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Lekadol 500 mg

Jedna tableta sadrži 500 mg paracetamola.

Opis: bijela okrugla tableta s urezom

Primjena

Paracetamol je djelotvoran analgetik i antipiretik. Lekadol tablete namijenjene su za suzbijanje blagih do umjereno jakih bolova: glavobolje, zubobolje, bolnih menstruacija, bolova kod ozljeda, bolova nakon liječničkih i zubarskih zahvata, prolaznih bolova u mišićima i zglobovima te kod prehlade i gripe. Lijek je namijenjen i za snižavanje povišene tjelesne temperature koja se javlja kod bakterijskih i virusnih infekcija.

Različita klinička ispitivanja dokazala su da paracetamol uspješno djeluje i kod reumatskih bolova, npr. kod osteoartroze te kod bolova u donjem dijelu leđa koji nemaju upalnu podlogu.

Doziranje

Doziranje i način primjene

Za odrasle i djecu stariju od 12 godina preporučuje se uzimanje 1 do 2 tablete (500 mg do 1 g paracetamola). Razmak između pojedinih doza mora biti najmanje 4 sata. Najveća dnevna doza je 8 tableta (4 g paracetamola).

Djeci od 6 do 12 godina može se po potrebi davati 1/2 do 1 tableta. Razmak između pojedinih doza mora biti 4 do 6 sati; najveća dnevna doza je 4 tablete.

Tablete treba uzimati s tekućinom (vodom, čajem ili sokom). Hrana može usporiti apsorpciju lijeka.

U bolesnika s oštećenjem funkcije jetre ili bubrega i bolesnika s Gilbert-ovim sindromom treba primijeniti nižu dozu lijeka ili produljiti razmake između pojedinih doza. U bolesnika s teškom insuficijencijom bubrega (klirens kreatinina <10 ml/min odnosno 0,17 ml/s) razmak između pojedinih doza ne smije biti kraći od 8 sati.

Budući da hemodijaliza smanjuje koncentraciju paracetamola u krvi, nakon dijalize bolesniku treba dati dodatnu dozu paracetamola.

Starijim bolesnicima nije potrebno prilagođavati dozu, unatoč produljenju vremena poluživota.

Predoziranje

Znakovi predoziranja

Postoji opasnost intoksikacije tijekom primjene paracetamola, osobito u starijih bolesnika, djece, bolesnika s bolestima jetre, kroničnih bolesnika niske tjelesne mase, kroničnih alkoholičara i pri istodobnoj primjeni lijekova koji induciraju enzime jetre. U tim slučajevima predoziranje paracetamolom može završiti smrtnim ishodom.

Najveća preporučena doza paracetamola za djecu lakšu od 37 kg, iznosi 80 mg/kg dnevno. Najveća dnevna doza za odrasle iznosi 4 g.

Toksičnost paracetamola može se javiti ako bolesnik  uzme preveliku dozu paracetamola odjednom ili u ponovljenim dozama (6 do 10 g dnevno, i to 1 do 2 dana). Pri predoziranju paracetamolom stvara se velika količina metabolita N-acetil-p-benzokinoneimina. On se veže na glutation i potroši sve njegove zalihe u tkivima, a potom uz sulfhidrilne skupine staničnih elemenata i oštećuje jetrene stanice.

Mogu se javiti metabolička acidoza i encefalopatija te uzrokovati komu i smrt.

Simptomi predoziranja u prvih 12 do 24 sata su bljedilo, mučnina, povraćanje, pojačano znojenje ili pospanost. Tijekom 12 do 48 sati nakon primjene prevelike doze paracetamola povećane su razine jetrenih transaminaza (AST, ALT), laktat-dehidrogenaze i bilirubina u krvi, a produljeno je i protrombinsko vrijeme.

Dva dana nakon predoziranja bolovi u trbuhu su prvi znak oštećenja jetre.

Tri dana nakon predoziranja mogu se javiti gubitak teka, sve veća smetenost, napredovala žutica, krvarenje iz probavnog sustava.

Nekroza jetre, koja ovisi o veličini doze, najteži je toksični učinak povezan s predoziranjem paracetamola i može završiti smrću.

Klinički simptomi hepatotoksičnosti obično su vidljivi nakon dva dana; ipak, najizraženiji su nakon 4 do 6 dana.

Akutno zatajenje bubrega s akutnom bubrežnom nekrozom, mogu se razviti čak i bez teškog oštećenja jetre.

Nakon predoziranja paracetamolom prijavljene su srčane aritmije i pankreatitis. 

Za sprječavanje predoziranja paracetamolom važno je provjeriti koje još lijekove bolesnik uzima te sadrži li neki od njih i paracetamol.

Mjere u slučaju predoziranja

Bolesnika treba odmah dovesti u bolnicu kako bi mu što prije bila pružena medicinska pomoć.

Ako je bolesnik netom uzeo lijek, treba izazvati povraćanje, isprati želudac (u prvih šest sati) i dati aktivirani ugljen da bi se smanjila apsorpcija iz probavnog sustava.

Liječenje je simptomatsko: treba kontrolirati disanje bolesnika i davati mu tekućinu i elektrolite.

Za procjenu rizika od hepatotoksičnosti treba odrediti razinu paracetamola u plazmi (oštećenje jetre izravno je povezano s koncentracijom paracetamola u plazmi).

Antidot

Antidoti su acetilcistein ili metionin. Acetilcistein se daje intravenski. Početna intravenska doza acetilcisteina u prvih 8 sati iznosi 150 mg/kg tjelesne mase (20% otopina u 200 ml 5% glukoze). Infundiranje traje 15 minuta. Slijedi intravenska infuzija: tijekom 4 sata bolesnik dobije 50 mg acetilcisteina/kg tjelesne mase (u 500 ml 5% glukoze), a potom tijekom 16 sati još 100 mg/kg tjelesne mase. Nakon 12 sati može se prijeći na oralnu primjenu acetilcisteina.

Vrlo velika količina paracetamola i njegovih metabolita u obliku glukuronida i sulfata može se odstraniti iz plazme hemodijalizom.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci