Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lekadol plus C granule

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Lekadol plus C granule

KVALITATIVNI I KVANTITATIVNI SASTAV

1 vrećica (5 g granula) sadrži 500 mg paracetamola i 300 mg askorbatne kiseline.

Pomoćne tvari: Lekadol plus C sadržava 5 mg aspartama u 5 g granula.

FARMACEUTSKI OBLIK

granule za oralnu otopinu

Opis: žuta, sitna zrnca.

Primjena

Granule Lekadol plus C namijenjene su za liječenje odraslih i djece starije od 12 godina.

Topli napitak Lekadol plus C preporučujemo kod gripe i prehlade za ublažavanje tegoba kao što su:

  • povišena tjelesna temperatura
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima i zglobovima
  • bolovi u grlu.

Uporaba otopine znači prednost pred običnim tabletama, jer bolesnici s upaljenim grlom i upaljenom sluznicom u ustima lakše mogu popiti topli napitak nego tabletu. Uzimanje većih količina tekućine je poželjno u bolesnika s gripom ili prehladom. Napitak je također pogodan za bolesnike kod kojih je uporaba acetilsalicilne kiseline kontraindicirana.

Vitamin C (askorbatna kiselina) nadoknađuje povećane potrebe organizma za tim vitaminom tijekom prehlade i gripe.

Lekadol plus C ne sadržava šećer (saharozu).

Doziranje

Doziranje i način primjene

Odrasli i djeca starija od 12 godina: sadržaj jedne vrećice 4 do 6 puta na dan.

Maksimalna je doza 6 vrećica na dan.

Između pojedinih doza mora proći najmanje 4 sata.

Sadržaj jedne vrećice treba usuti u čašu, preliti s približno 2 dl tople (ali ne kipuće) vode, dobro promiješati i još toplo popiti.

Napitak treba pripremiti neposredno prije primjene.

U bolesnika s poremećajem funkcije jetre ili bubrega i bolesnika s Gilbert-ovim sindromom treba primijeniti nižu dozu lijeka ili produljiti razmake između pojedinih doza. Budući da hemodijaliza snižava koncentraciju paracetamola u krvi, nakon dijalize bolesniku treba dati dodatnu dozu paracetamola.

Starijim bolesnicima nije potrebno prilagođavati dozu lijeka, unatoč produljenju poluživota paracetamola.

Predoziranje 

Znakovi predoziranja

Postoji opasnost intoksikacije tijekom primjene paracetamola, osobito u starijih bolesnika, djece, bolesnika s bolestima jetre, kroničnih bolesnika niske tjelesne mase, kroničnih alkoholičara i pri istodobnoj primjeni lijekova koji induciraju enzime jetre. U tim slučajevima predoziranje paracetamolom može završiti smrtnim ishodom.

Toksični učinci paracetamola mogu se razviti ako bolesnik uzme preveliku dozu paracetamola odjednom ili u ponovljenim dozama (6-10 g na dan, i to 1 do 2 dana).

Pri predoziranju paracetamolom stvara se velika količina metabolita N-acetil-p-benzokinoneimina. On se veže na glutation i potroši sve njegove zalihe u tkivima, a potom uz sulfhidrilne skupine staničnih elemenata i oštećuje jetrene stanice.

Mogu se javiti metabolička acidoza i encefalopatija te uzrokovati komu i smrt.

Prevelike doze paracetamola mogu u prvih 12 do 24 sati uzrokovati mučninu, povraćanje, znojenje i pospanost. Tijekom 12 do 48 sati nakon primjene prevelike doze paracetamola povećane su razine jetrenih transaminaza (AST, ALT), laktat-dehidrogenaze i bilirubina u krvi, a produljeno je i protrombinsko vrijeme.

Dva dana nakon predoziranja bolovi u trbuhu su prvi znak oštećenja jetre. Tri dana nakon predoziranja mogu se pojaviti gubitak teka, sve veća smetenost, napredovala žutica i gastrointestinalno krvarenje.

Nekroza jetre, koja ovisi o veličini doze, najteži je toksični učinak povezan s predoziranjem paracetamola i  može završiti smrću.

Klinički simptomi hepatotoksičnosti obično su vidljivi nakon dva dana; ipak, najizraženiji su nakon 4 do 6 dana.

Akutno zatajenje bubrega s akutnom bubrežnom nekrozom, mogu se razviti čak i bez teškog oštećenja jetre.

Nakon predoziranja paracetamolom prijavljene su srčane aritmije i pankreatitis. 

Za sprječavanje predoziranja paracetamolom potrebno je provjeriti koje još lijekove uzima bolesnik te sadrži li neki od njih paracetamol.

Prevelike doze askorbatne kiseline mogu uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca, mučninu, upalu želučane sluznice i proljev.

U bolesnika s pomanjkanjem enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze uzimanje velikih doza askorbatne kiseline može prouzročiti hemolizu.

Mjere u slučaju predoziranja

Bolesnika treba odmah dovesti u bolnicu kako bi mu što prije bila pružena medicinska pomoć.

Ako je bolesnik netom uzeo lijek, treba izazvati povraćanje, isprati želudac (u prvih šest sati) i dati aktivirani ugljen da bi se smanjila apsorpcija iz probavnog sustava.

Liječenje je simptomatsko: treba kontrolirati disanje bolesnika i davati mu tekućinu i elektrolite.

Za procjenu rizika od hepatotoksičnosti treba odrediti razinu paracetamola u plazmi (oštećenje jetre izravno je povezano s koncentracijom paracetamola u plazmi).

Antidot

Acetilcistein ili metionin su antidoti za predoziranje paracetamolom. Acetilcistein se daje intravenski. Početna intravenska doza acetilcisteina u prvih 8 sati iznosi 150 mg/kg tjelesne mase (20% otopina u 200 ml 5% glukoze). Infundiranje traje 15 minuta. Slijedi intravenska infuzija: tijekom 4 sata bolesnik dobije 50 mg acetilcisteina/kg tjelesne mase (u 500 ml 5% glukoze), a potom tijekom 16 sati još 100 mg/kg tjelesne mase. Nakon 12 sati može se prijeći na oralnu primjenu acetilcisteina.

Vrlo velika količina paracetamola i njegovih metabolita u obliku glukuronida i sulfata može se odstraniti iz plazme hemodijalizom.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci