Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

NAZOL 0.05% kapi za nos otopina, NAZOL 0.1% kapi za nos otopina

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
NAZOL 0.05% kapi za nos otopina,  NAZOL 0.1% kapi za nos otopina

Sastav

Nazol 0.05% kapi za nos otopina: 100 ml kapi za nos sadržava 0.05 g nafazolin-nitrata.
Nazol 0.1% kapi za nos otopina: 100 ml kapi za nos sadržava 0.1 g nafazolin-nitrata. Pomoćna tvar: natrij-klorid.

Pakovanje

Nazol 0.05% kapi za nos otopina: 10 ml kapi za nos u plastičnoj (PE) bočici, u kutiji.
Nazol 0.1% kapi za nos otopina: 10 ml kapi za nos u plastičnoj (PE) bočici, u kutiji.

Što je Nazol i zašto se koristi

Simpatomimetik za lokalnu primjenu na sluznicu nosa. Na mjestu primjene izaziva suženje proširenih krvnih žilica. Rezultat toga je smanjenje nosnog krvnog optoka i brza lokalna dekongestija praćena znatnim olakšanjem subjektivnih smetnji. Djelovanje Nazola nastupa brzo, unutar 5 minuta od ukapavanja u nos, smanjenjem otečenosti sluznice nosa i nosnog otpora, povećanjem protoka zraka kroz nosnice, olakšanom drenažom sinusa i otklanjanjem osjećaja začepljenosti. Učinak traje 4-6 sati.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se bez liječničkog recepta, samo u ljekarnama.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju. Lijek se može upotrebljavati 30 dana od prvog otvaranja bočice. Lijek ne smijete koristiti po isteku roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati u dobro zatvorenoj bočici, u kutiji, zaštićeno od svijetlosti. Čuvati izvan dohvata djece.

Primjena

Farmakoterapijska skupina

Nazol se koristi za simptomatsko liječenje rinitisa i sinusitisa.

Doziranje

Kako ćete koristiti Nazol kapi za nos

Poštujte upute liječnika.
Ukapava se u nos.
Odrasli i djeca starija od 12 godina - ukapati 2-3 kapi 0.1% otopine u svaku nosnicu ili 4-6 kapi 0.05% otopine u svaku nosnicu svakih 4 do 6 sati.
Djeca od 6 do 12 godina - ukapati 1 kap 0.05% otopine u svaku nosnicu svakih 6 do 8 sati. Kapi treba primjenjivati kada je glava zabačena potpuno unatrag ili u položaju ležeći na leđima s glavom ispod razine tijela. Nakon ukapavanja, navedeni položaj treba zadržati nekoliko minuta (3-5 minuta). Također se preporučuje ispiranje nastavaka za ukapavanje nakon primjene kako bi se spriječilo zagađenje.
Davanje se nafazolina ne preporučuje za djecu mlađu od 6 godina.

Ako ste uzeli više Nazola nego što ste trebali

Ako ste se predozirali Nazolom, odmah se javite liječniku ili ljekarniku. Nakon ukapavanja u nos u pravilu se ostvaruju samo lokalni učinci.
Simptomi predoziranja depresija središnjeg živčanog sustava, blijedilo kože, usporen rad srca, povišen krvni tlak, slabost, pospanost, apnea. Navedeni simptomi posebno su izraženi u djece. Ne postoji specifični antidot. U slučaju predoziranja provodi se simptomatsko liječenje.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci