Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ranital S 150 mg

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Ranital S 150 mg

U kutiji se nalazi 10 tableta u blister pakovanju. Jedna filmom obložena tableta sadrži 150 mg ranitidina u obliku ranitidinklorida.

Primjena

Kako djeluje Ranital S 150 mg

Želudac normalno izlučuje želučanu kiselinu koja sudjeluje u probavi hrane. Uslijed različitih uzroka može se pretjerano povećati količina izlučene kiseline, što osjećate u obliku žareće boli u predjelu želuca (dispepsija, hiperaciditet) te ako se kiseli želučani sadržaj vraća u jednjak, što osjećate kao žgaravicu (žareća bol u žličici, iza prsne kosti ili prema vratu).

Lijekovi koji su se do sad koristili za liječenje ovih tegoba (antacidi) samo su neutralizirali izlučenu kiselinu, no njihov je učinak bio kratkotrajan.

Ranital S 150 mg djeluje potpuno drugačije: smanjuje prekomjerno izlučivanje želučane kiseline i time uklanja uzrok tegoba. Smanjuje bazalno dnevno i noćno izlučivanje želučane kiseline te izlučivanje koje potiče hrana i neke druge tvari. Lijek utječe na izlučivanje kiseline tijekom 12 sati što osigurava njegov dugotrajan terapeutski učinak.

Ranital S 150 mg možete uzimati:

  • ako imate žgaravicu (i ako se ista javlja tijekom noći)
  • ukoliko imate tegobe uslijed prevelikog lučenja želučane kiseline (bol i nelagoda u želucu, podrigivanje, nadutost)
  • za sprečavanje žgaravice i drugih neugodnih simptoma koje uzrokuje uzimanje hrane i pijenje pića.
Doziranje

Odrasli i mladi stariji od 16 godina mogu uzimati za:

  • ublažavanje tegoba jednu tabletu Ranital S 150 mg
  • sprečavanje žgaravice i drugih neugodnih simptoma, koje uzrokuje uzimanje hrane ili pića jednu tabletu Ranital S 150 mg pola sata do jedan sat prije jela ili pića.

U 24 sata smijete uzeti najviše 2 tablete Ranital S 150 mg (tj. 300 mg ranitidina).

Mladi i djeca koja su mlađa od 16 godina neka ne uzimaju lijek u samostalnom liječenju.

Ukoliko se vaše tegobe ne ublaže nakon 7 dana uzimanja Ranital S 150 mg i potpuno ne nestanu nakon dva tjedna ili se ponove, morate se javiti svom liječniku.

Ranital S 150 mg možete uzimati bez dogovora s liječnikom najviše 14 dana.

Tablete progutajte cijele s tekućinom.

Ako uzmete više Ranital S 150 mg nego što ste trebali

Odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom ili farmaceutom. Malo je vjerojatno da bi uzimanje većeg broja tableta uzrokovalo trovanje. Prevelike doze mogu uzrokovati prolazne nuspojave, slične onima koje se jave tijekom uobičajene uporabe. U tom slučaju se koriste uobičajeni postupci za odstranjivanje još neapsorbiranog lijeka iz probavnog sustava. Ranitidin se iz tijela odstranjuje uz pomoć hemodijalize.

Ako ste zaboravili uzeti Ranital S 150 mg

Uzmite tabletu odmah čim se sjetite te zatim nastavite uzimati kao i ranije. Ako se sjetite da ste propustili dozu nekoliko sati prije nove doze, uzmite samo novu, a propuštenu dozu izostavite. Nikad ne smijete uzimati dvostruku dozu lijeka kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci