Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rapidol S 200 mg, 400 mg

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Rapidol S 200 mg, 400 mg

Farmakodinamička svojstva

ATK: M01AE01, nesteroidni protuupalni i antireumatski lijekovi - derivati propionske kiseline

Ibuprofen je derivat propionske kiseline i ima analgetska, protuupalna i antipiretička svojstva.

Smatra se da njegovo terapijsko djelovanje kao lijeka iz grupe nesteroidnih protuupalnih lijekova potječe od inhibitornog djelovanja na sintezu prostaglandina. Osim toga, ibuprofen reverzibilno inhibira agregaciju trombocita.

Eksperimentalni podaci ukazuju da ibuprofen može inhibitorno djelovati na učinak niskih doza aspirina na agregaciju trombocita kada se ova dva lijeka primjenjuju istovremeno. U jednom ispitivanju je pokazano da pojedinačna doza od 400 mg ibuprofena primjenjena 8 sati prije ili 30 minuta nakon aspirina s trenutnim oslobađanjem (81 mg), izaziva smanjenje učinka aspirina na stvaranje tromboksana ili agregaciju trombocita. Međutim, ovi podaci su ograničeni, ekstrapolacija ex vivo podataka nedovoljno sigurna da bi se mogli donijeti sigurni zaključci u vezi redovne primjene ibuprofena, a što se tiče povremene primjene, nisu utvrđeni klinički relevantni učinci.

Rapidol S 200 mg kapsula, meka sadrži 200 mg ibuprofena.
Rapidol S 400 mg kapsula, meka sadrži 400 mg ibuprofena.

Farmaceutski oblik

Kapsula, meka.
Rapidol S 200 mg kapsula: ovalna, meka kapsula s prozirnim svijetložutim želatinskim omotačem i bijelom utisnutom oznakom "I200".

Rapidol S 400 mg kapsula, meka: ovalna, meka kapsula s prozirnim svijetložutim želatinskim omotačem i crnom utisnutom oznakom "I400".

Popis pomoćnih tvari

makrogol 600
kalijev hidroksid
želatina
sorbitol, tekući
voda, pročišćena
propilenglikol
izopropilni alkohol
hipromeloza

Rapidol S 200 mg kapsula, meka sadrži još titanijev dioksid.
Rapidol S 400 mg kapsula, meka sadrži još željezov oksid, crni.

Farmakokinetička svojstva

Ibuprofen iz Rapidol S kapsula, se apsorbira u istoj mjeri kao i ibuprofen iz tableta, AUC0-α su jednake. Ibuprofen se brzo resorbira i dostiže maksimalne koncentracije u plazmi za 30 minuta. U usporedbi s njima, maksimalne koncentracije u plazmi pri primjeni tableta dostižu se nakon 90 minuta. Kada se uzimaju sa hranom, maksimalne koncentracije u plazmi se postižu nešto kasnije.

Ibuprofen se u velikoj mjeri veže za proteine plazme. Ibuprofen prolazi u sinovijalnu tekućinu.

Ibuprofen se metabolizira u jetri u dva neaktivna metabolita, koja se zajedno sa nepromijenjenim ibuprofenom eliminiraju putem bubrega kao takvi ili u obliku konjugata. Eliminacija putem bubrega je brza i potpuna.

Poluvrijeme eliminacije ibuprofena je oko 2 sata.

U starijih bolesnika nisu primijećene razlike u farmakokinetičkom profilu.

Rok valjanosti

3 godine.

Posebne mjere pri čuvanju lijeka

Čuvati na temperaturi do 25°C.

Vrsta i sadržaj unutarnjeg pakovanja (spremnika)

Rapidol S 200 mg kapsule: 20 (2 x 10) mekih kapsula u PVC/PE/PVDC//Al blisteru .
Rapidol S 400 mg kapsule: 10 (1 x 10 ) i 20 (2 x 10) mekih kapsula u PVC/PE/PVDC//Al blisteru.

Primjena

Rapidol se upotrebljava za kratkotrajno ublažavanje bolova blagog do umjerenog intenziteta, kao što su glavobolja, migrena, zubobolja, menstrualni bolovi, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, istegnuće mišića, neuralgija, reumatski bolovi te ublažavanje simptoma prehlade i gripe.

Rapidol kapsule se upotrebljavaju za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Doziranje

Za oralnu upotrebu i kratkotrajnu primjenu. Kapsule se ne smiju žvakati. Rapidol S kapsule se uzimaju cijele s dosta tekućine. U slučaju pojave probavnih smetnji tijekom uzimanja Rapidol S kapsula preporučljivo je uzimati ih s hranom ili nakon obroka.
Odrasli i djeca starija od 12 godina

Rapidol S 200 mg kapsula, meka
Početna doza je 400 mg (2 kapsule). Ukoliko je potrebno, nastaviti sa uzimanjem 200-400 mg (1 do 2 kapsule) svaka 4 sata. Ne preporučuje se uzimati više od 1200 mg ibuprofena (6 kapsula) u toku 24 sata.

Rapidol S 400 mg kapsula, meka
Uobičajena doza je 400 mg (1 kapsula) svakih 4-6 sati prema potrebi. Ne preporučuje se uzimati više od 1200 mg ibuprofena (3 kapsule) u toku 24 sata.

Djeca do 12 godina

Ne preporučuje se primjena u djece mlađe od 12 godina.

Stariji bolesnici

NSAR (nesteroidni protuupalni lijekovi) u starijih bolesnika treba primjenjivati s posebnim oprezom, zbog povećanog rizika od nuspojava.

Preporučuje se primjena najmanje učinkovite doze tijekom najkraćeg perioda potrebnog za ublažavanje simptoma uz redovnu kontrolu (vidi poglavlje 4.4). Ukoliko nakon 10 dana primjene ne dođe do poboljšanja ili se jave novi simptomi odnosno ako se nakon 3 dana ne snizi povišena tjelesna temperatura, liječnik treba procijeniti opravdanost daljnje primjene lijeka.

Liječenje treba redovito pratiti i prekinuti u slučaju da ne dođe do poboljšanja ili dođe do intolerancije.

Predoziranje

Simptomi predoziranja

Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu, pospanost, nistagmus, zamućenje vida, tinitus i rijetko hipotenziju, metaboličku acidozu, insuficijenciju bubrega i gubitak svijesti. Pri dozama većim od 200 mg/kg postoji rizik od pojave toksičnosti.

Terapijske mjere

Ne postoji poseban antidot.
Bolesnike treba liječiti simptomatski, uz primjenu suportivnih mjera gdje je to potrebno. U roku od sat vremena od uzimanja potencijalno toksične količine lijeka, treba razmotriti primjenu aktivnog ugljena ili ukoliko je doza veća od 400 mg/kg u odraslih osoba, može se pribjeći ispiranju želuca i primjeni aktivnog ugljena.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci