Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Septogal

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Septogal

Septogal oriblete djelotvorna su kombinacija širokospektralnoga antiseptika i prirodnih komponenti. Benzalkonij klorid lokalno je antiseptično sredstvo protiv bakterija, nekih virusa, gljivica i protozoa. Njegovo je djelovanje pojačano dodatkom prirodnih komponenti, mentola, timola, te eteričnih ulja paprene metvice i eukaliptusa. Mentol ujedno potiče izlučivanje sluzi te blago anestezira. Ljekovita su svojstva paprene metvice poznata od davnine. Tako su je naprimjer biblijski farizeji smatrali toliko važnom biljkom da su od njezina uroda uzimali desetinu za sebe.

Primjena

Septogal antiseptičke oriblete preporučuju se kod blažih upala usta i grla, prehlade i promuklosti te za održavanje normalnoga stanja sluznice usta i ždrijela. Uzimaju se tako da se svaka 2-3 sata u ustima postupno otopi jedna oribleta. Septogal bez šećera sličnoga je sastava, ali umjesto običnoga šećera (saharoze) sadrži ksilitol i sorbitol. Ovi sastojci reduciraju stvaranje zubnih naslaga i razvoj bakterija u njima zbog čega je smanjeno stvaranje kiselina u usnoj šupljini i mogućnost nastanka karijesa.

Septogal bez šećera preporučuje se u svim slučajevima kao i običan Septogal, ali i za osvježenje protiv neugodna zadaha iz usta. Budući da sadrži ksilitol i sorbitol kao zamjenu za šećer, Septogal bez šećera mogu uzimati i dijabetičari.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci