Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Calcium Sandoz 500

Opis
Calcium Sandoz 500

Sastav

Jedna šumeća tableta od 500 mg sadrži 1132 mg kalcijeva laktoglukonata i 875 mg kalcijeva karbonata (odgovara 500 mg kalcija) kao djelatne tvari.

Jedna šumeća tableta od 1000 mg sadrži 2263 mg kalcijeva laktoglukonata i 1750 mg. kalcijeva karbonata (odgovara 1000 mg kalcija) kao djelatne tvari.

Pomoćne tvari su: citratna kiselina, bezvodna; aroma naranče (prašak), aspartam, makrogol 6000 i natrijev hidrogenkarbonat.

Farmaceutski oblik i sadržaj pakiranja

Šumeća tableta je bijela i okrugla s karakterističnim mirisom naranče. Calcium Sandoz 500 mg dostupan je u pakiranjima od 20 šumećih tableta. Calcium Sandoz 1000 mg dostupan je u pakiranjima od 20 (2 x 10) šumećih tableta.

Farmakoterapiiska grupa

Nadomjestak minerala ( kalcij)

Način i mjesto izdavanja

Lijek se izdaje bez recepta u ljekarni i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima.

Kako pohraniti Calcium Sandoz

Lijek valja čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Nemojte uzeti Calcium Sandoz nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji i na tubi.

Pohranite u originalnom pakiranju i čuvajte tubu čvrsto zatvorenu.

Primjena

Što je Calcium Sandoz i za što se koristi?

Calcium Sandoz sadrži bogat izvor kalcija koji je esencijalni mineral, potreban za stvaranje i održavanje kostiju.

Terapijske indikacije

Calcium Sandoz se koristi u prevenciji i liječenju pomanjkanja kalcija te se može koristiti, zajedno s drugim lijekovima, za prevenciju i liječenje osteoporoze (slabljenje kostiju).

Calcium Sandoz se također zajedno s vitaminom D3 koristi za liječenje rahitisa (omekšavanje rastućih kostiju u djece) i osteomalacije (omekšavanje kostiju u odraslih).

Kalcij se apsorbira iz crijeva i raspodjeljuje putem krvi u cijelo tijelo. Kalcij igra važnu ulogu u nekoliko tjelesnih funkcija. Nepohodan je za živčanu, mišićnu i srčanu funkciju, kao i za zgrušavanje krvi. Također je potreban za pravilan rad brojnih hormona u tijelu. Za izvršavanje svih ovih uloga kalcij mora biti dostupan u odgovarajućoj koncentraciji.

Doziranje

Kako uzimati Calcium Sandoz

Kao i kod drugih lijekova, pažljivo pratite upute kako bi Calcium Sandoz mogao pravilno djelovati.

• Za Calcium Sandoz 500 mg:

- Djeca uzimaju jednu šumeću tabletu (jedna doza) jedan ili dva puta dnevno (odgovara 500-1000 mg kalcija).

- Odrasli uzimaju jednu šumeću tabletu (jedna doza) jedan, dva ili tri puta dnevno (odgovara 500-1500 mg kalcija).

• Za Calcium Sandoz 1000 mg:

- Djeca i odrasli uzimaju jednu šumeću tabletu (jedna doza) jedanput dnevno.

Calcium Sandoz otopite u čaši vode (otprilike 200 ml) i odmah popijte. Nemojte progutati ili prožvakati tabletu.

Calcium Sandoz može se uzeti sa ili bez hrane (vidi odjeljak \"Uzimanje Calcium-a Sandoz s hranom i pićem \" radi daljnjeg savjetovanja)

Trajanje liječenja

Calcium Sandoz uzimajte u preporučenoj dnevnoj dozi onoliko dugo koliko je savjetovao liječnik ili ljekarnik. Budući da se Calcium Sandoz koristi za prevenciju i liječenje pomanjkanja kalcija te zajedno s drugim lijekovima za prevenciju i liječenje osteoporoze (slabljenje kostiju), liječenje će vjerojatno dugo trajati.

Postupak u slučaju predozirania

Ako uzmete više Calcium-a Sandoz nego što je potrebno

Predoziranje Calcium-om Sandoz može uzrokovati simptome poput mučnine, povraćanja, žeđi ili zatvora. Ako posumnjate na predoziranje, odmah se obratite svome liječniku ili ljekarniku.

Postupak u slučaju izostavljanju jedne ili više doza lijeka

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Drugi proizvodi proizvođača

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Sponzorski članci