Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Fitosterol

Opis
Fitosterol

Sastojci

fitosterol ester

SASTAV

Jedna kapsula sadrži 847,45 mg fitosterol estera (od toga slobodnih sterola 500 mg).

OPREMA

Kutija sa 60 kapsula.

UPOZORENJE

Ne preporuča se trudnicama i dojiljama te djeci do 12 godina. Osobe koje uzimaju lijekove za snižavanje kolesterola moraju se prije upotrebe ovog proizvoda posavjetovati s liječnikom.

ČUVANJE I ROK VALJANOSTI

Čuvati na suhom i tamnom mjestu, pri temperaturu do 25°C, izvan dohvata male djece.

Primjena

Namjena

za smanjenje razine kolesterola u krvi

SVOJSTVA I PODRUČJA PRIMJENE

Bolesti srca i krvožilnog sustava glavni su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a njihov broj je u stalnom porastu. Poznati su mnogi čimbenici rizika za nastanak bolesti srca i krvožilnog sustava: povišen tlak, šećerna bolest, neuravnotežena prehrana, pretilost, stres, pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola. Ipak, najvažnijim čimbenikom rizika smatra se povećana koncentracija ukupnog i LDL kolesterola u krvi. Kolesterol se proizvodi u našem organizmu (endogeni), ali ga unosimo i putem hrane (egzogeni). U organizmu se nalazi u obliku dviju čestica - kao HDL i LDL kolesterol. HDL nazivamo \"dobrim\" kolesterolom jer nije štetan za ljudsko zdravlje. S druge strane, LDL kolesterol uzrokuje pojavu bolesti srca i krvožilnog sustava te ga zato nazivamo \"lošim\" kolesterolom. Za zdravlje srca i krvnih žila važno je da je razina ukupnog kolesterola, a osobito LDL kolesterola u krvi što niža. Fitosteroli i njihovi esteri su prirodne tvari, građom slične kolesterolu.Budući da se u žitaricama, uljima i mahunarkama nalaze samo u malim količinama, njihov unos najčešće nije dostatan. Istraživanja su pokazala da fitosteroli smanjuju apsorpciju kolesterola iz hrane u tankom crijevu za čak 50%. To čine tako da se umjesto kolesterola prenose iz crijeva u krvotok. Na taj način, kolesterol ostaje u crijevu i izlučuje se stolicom. Osim smanjenja apsorpcije kolesterola iz hrane, fitosteroli potiču i uklanjanje LDL čestica iz krvi. Pozitivno djeluju i na kolesterol koji ljudsko tijelo samo stvara, onemogućujući njegov prijenos iz žuči u krv. Fitosteroli smanjuju apsorpciju (upijanje) endogenog i egzogenog kolesterola. Smanjena apsorpcija kolesterola dovodi do smanjenja ukupnog i LDL kolesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze (ovapnjenje žila). Fitosterol VegaGels® kapsule se preporučuju osobama koje na prirodan način žele smanjiti razinu kolesterola u krvi, odnosno svima onima koji žele očuvati zdravlje srca i dugoročno spriječiti pojavu bolesti srca i krvožilnog sustava. Fitosterol VegaGels® kapsule neutralnog su okus i mirisa, a zbog specifičnosti svoje građe, izrazito se lako gutaju. Osim toga, pogodne su i za vegetarijance jer su u potpunosti biljnog podrijetla.

Doziranje

NAČIN PRIMJENE

Uzima se 2-3 puta na dan po 1 kapsula, uz obrok.
Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Sponzorski članci