Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Fortevit kapsule

Opis
Fortevit kapsule

Sastav

Jedna kapsula sadržava: 1500 i.j. retinola, 300 i.j. kolekalciferola, 50 mg askorbinske kiseline, 8 mg nikotinamida, 5 mg piridoksin klorida, 2 mg kalcij pantotenata, 1 mg riboflavina, 1 mg tiamin mononitrata, 500 mcg menadion natrij bisulfita, 100 mcg folne kiseline, 1 mcg cijanokobalamina, 15 mg željeza u obliku željezo (II) glicin sulfata i 40 mg kalcija u obliku kalcij hidrogenfosfata.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

kapsule; 30 kapsula

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Fortevit je vitaminsko-mineralni pripravak za prevenciju nedostatka vitamina i minerala. Fortevit sadržava vitamine topljive u mastima (A, D i K), vitamine topljive u vodi (C i skupine B) te minerale (željezo, kalcij i fosfor). Može se uzimati u svim stanjima u kojima je potrebno dodatno unositi vitamine i spomenute minerale, odnosno uvijek kad je povećana potreba za njima ili kad se u nedostatnoj mjeri unose, apsorbiraju ili iskorištavaju.

Način i mjesto izdavanja

Bez recepta (u ljekarnama i drogerijama).

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati na hladnom mjestu (8 - 15 °C).
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE.

Primjena

Terapijske indikacije

Povećani tjelesni i duševni napori, zamorenost, opća slabost, oporavak od bolesti, u stanjima u kojima je poremećena apsorpcija, iskorištavanje ili izlučivanje vitamina (malapsorpcijski sindrom, starija dob), neprikladna prehrana, anoreksija, mršavost, trudnoća, dojenje.

Doziranje

Doziranje i način primjene

Odrasli uzimaju 1 kapsulu do tri puta na dan. Djeci od 1 do 6 godina može se dati 1 kapsula na dan. Kapsula se otvori i sadržaj kapsule primiješa kašastoj ili tekućoj hrani. Djeca školskog uzrasta mogu uzimati dozu kao i odrasli.

Predoziranje

Predoziranje Fortevitom nije primijećeno. Uzimanje prevelikih količina lijeka tijekom duljeg vremena moglo bi dovesti do hipervitaminoze A i D, te eventualno trovanja željezom. U slučaju predoziranja potrebno je prestati uzimati lijek i javiti se svom liječniku.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Sponzorski članci