Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kalcij citrat + D šumeće tablete

Opis
Kalcij citrat + D  šumeće tablete

Sastojci 

kalcij citrat, vitamin D3

SASTAV

U jednoj šumećoj tableti nalazi se 600 mg kalcija (sadržanog u 2487 mg kalcij citrata) i 5 µg vitamina D3.

OPREMA

Kutija sa 30 šumećih tableta u tri tube. Tuba sa 10 šumećih tableta.

Čuvati na suhom i tamnom mjestu, pri temperaturi do 25° C, izvan dohvata djece.

Primjena

Namjena 

u prevenciji osteoporoze
kao nadopuna liječenju osteoporoze
kod smanjenog unosa kalcija hranom

 

SVOJSTVA I PODRUČJA PRIMJENE

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a čak 99% njegove ukupne količine nalazi se u kostima. Stoga kažemo da je kalcij osnovni izgradni sastojak kosti. Pravilnom prehranom unosimo oko 800 mg kalcija na dan. Njegov je nedostatak relativno čest, a potreba za povećanim unosom izražena je osobito u određenim životnim razdobljima kao što su rast i razvoj, trudnoća, dojenje te starija životna dob. Kalcij sudjeluje u mnogim životno važnim procesima. Osim što je neophodan za stvaranje kosti, omogućuje normalne mišićne kontrakcije, pospješuje procese zgrušavanja krvi te je važan za funkcioniranje živčanog sustava.
Smatra se da među svim oblicima kalcija, upravo kalcij citrat omogućava maksimalnu apsorpciju u organizmu. Osobito je pogodan kod osoba koje imaju povećane potrebe za unosom kalcija, a moraju izbjegavati kalcij karbonat, te kod osoba s bubrežnim kamencima. Kada je riječ o metabolizmu kalcija, odlučujuću ulogu ima vitamin D. On potiče apsorpciju kalcija iz crijeva, pa se ulazak kalcija u organizam brzo povećava. U kostima vitamin D potiče normalnu mineralizaciju, pa na taj način ima velik utjecaj na rast i kvalitetu kostiju. Dnevne potrebe za tim vitaminom su 5-10 µg, a najlakše ga je osigurati izlaganjem kože sunčevim zrakama, i to 10 do 15 minuta 2-3 puta tjedno. No, u uvjetima dugotrajnog boravka u zatvorenim prostorima, kod zagađenosti zraka, a osobito u starijoj životnoj dobi, teško je osigurati njegove dovoljne količine.
Istodobna primjena kalcija i vitamina D posebno je opravdana u prevenciji nedostatne mineralizacije kosti, osteopenije i osteoporoze te predstavlja nezaobilazan dodatak njihovu specifičnom liječenju. Kalcij citrat i vitamin D posebno su namijenjeni ženama u premenopauzi i menopauzi, starijim osobama te kod njihova nedostatnog unosa.

Doziranje

NAČIN PRIMJENE

Uzima se 1 šumeća tableta na dan, otopljena u 2-3 dl vode. Ukoliko nastane talog, sadržaj je potrebno promiješati i popiti. Po preporuci liječnika doza se može povećati.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Sponzorski članci