Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

LINEX forte kapsule

Opis
LINEX forte kapsule

Dodatak prehrani za održavanje ravnoteže crijevne flore

Sastav

Jedna kapsula sadržava najmanje 2 x 109 živih liofiliziranih mliječno kiselih bakterija:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Bifidobacterium animalis subsp. lactis.

Ostali sastojci:

Sadržaj kapsule: inulin, oligofruktoza, bezvoda laktoza, mikrokristalična celuloza, krumpirov škrob, magnezijev stearat

Kapsula: hipromeloza, bojila: željezov oksid, žuti (E172) i titanijev dioksid (E171).

Primjena

Linex forte kapsule sadržavaju žive liofilizirane mliječno kisele bakterije vrste Lactobacillus i Bifidobacterium uz dodatak prebiotika (inulin s oligofruktozom) koji reguliraju i održavaju ravnotežu crijevne flore.

Mliječno kisele bakterije

Mliječno kisele bakterije (probiotici) se normalno nalaze u tankom i debelom crijevu, a nazivamo ih crijevna flora. One održavaju kiselo-lužnatu ravnotežu potrebnu za normalno djelovanje enzima probavnog sustava, sprječavaju razmnožavanje štetnih bakterija, djeluju na pokretljivost (peristaltiku) crijeva i na imunološki sustav čovjeka.

Prebiotici (kao što je npr. inulin s oligosaharidima) su šećeri koje ljudski organizam ne može probaviti, ali služe kao hrana crijevnim bakterijama.

Fiziološka ravnoteža crijevne flore može biti narušena brojnim čimbenicima kao što su  virusne i bakterijske crijevne infekcije, liječenje antimikrobnim lijekovima (npr. antibioticima), prekomjerno uživanje alkoholnih napitaka. Probavne smetnje mogu se pojaviti i kao posljedica načina života koji onemogućava pravilnu prehranu, te dugotrajni stres.

Narušena ravnoteža crijevne flore može uzrokovati probavne smetnje kao što su nadutost, proljev ili zatvor.

Uzimanje mliječno kiselih bakterija s dodatkom prebiotika djeluje korisno na fiziološku ravnotežu crijevne flore, jer obnavlja njezinu narušenu prirodnu ravnotežu. 

Doziranje

Linex forte kapsule treba uzimati između obroka prema preporučanom doziranju:

  • odrasli i djeca starija od 12 godina: 1 kapsula 1 - 3 puta na dan
  • djeca od 2 do 12 godina: 1 kapsula 1 - 2 puta na dan
  • dojenčad i djeca do 2 godine: 1 kapsula 1 puta na dan.

Djeci koja ne mogu progutati cijelu kapsulu treba otvoriti kapsulu, sadržaj istresti na žličicu i dati da ga popiju zajedno s tekućinom.

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Linex forte kapsule ne smijete uzimati istodobno s alkoholom ili vrućim napicima, jer se mogu onesposobiti ili potpuno uništiti mliječno kisele bakterije korisne za crijeva, koje sadržava ovaj pripravak.

Ako se istodobno liječite antibioticima, kapsule Linex forte uzmite najranije 3 sata nakon primjene antibiotika.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Sponzorski članci