Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Makulin® kapsule

Opis
Makulin®  kapsule

Sastojci 

lutein, vitamin E

SASTAV

Jedna kapsula sadrži 7 mg luteina i 7 mg vitamina E.

OPREMA

Kutija sa 30 kapsula u blisteru.

NAČIN ČUVANJA

Čuvati na tamnom i suhom mjestu, pri temperaturi do 25° C.

ROK VALJANOSTI

Naveden je na kutiji.

Primjena

Namjena 

kod slabljenja vida
kod dugotrajnog naprezanja očiju i pojačane izloženosti UV zrakama
kod rada pri umjetnom ili nedovoljnom osvjetljenju
nadopuna luteina i vitamina E kod makularne degeneracije i očne mrene

SVOJSTVA I PODRUČJA PRIMJENE

Iako su svjetlo i kisik neophodni za funkcije oka, pod njihovim utjecajem može doći i do njegova oštećenja kao i do razvoja katarakte te oštećenja makule. Makula (žuta pjega) je malo, ograničeno područje u središtu mrežnice, smješteno iza leće. Zbog svoje velike osjetljivosti, makula osigurava oštrinu vida, posebno za sitne detalje i obrise. U njoj se nalazi visoka koncentracija žutog pigmenta, prvenstveno luteina. Makula je izložena snažnom djelovanju svjetla, pri čemu plavi dio spektra izaziva oštećenja. Osim izlaganja svjetlu, ubrzanoj degeneraciji makule pridonose još i pušenje, prekomjerno uzimanje alkohola, povišen krvni tlak, povišene razine kolesterola u krvi itd. Degenerativne promjene makule naročito pogađaju žene poslije 50-e godine života, te starije osobe. Pri tome su osobe svjetlije puti i svjetlih očiju još osjetljivije.
Lutein je jedan od karotenoida, vrlo snažnih prirodnih antioksidansa. Najnovija su istraživanja pokazala da lutein, osim što smanjuje raspršivanje svjetla, ima snažno antioksidacijsko djelovanje, naročito u makuli oka, gdje su njegove koncentracije najviše. Stoga lutein ima izrazito zaštitno djelovanje na makulu. Kako se, međutim, s godinama količina tog žutog pigmenta u organizmu smanjuje, a ne unosi se u dovoljnoj mjeri (ima ga u zelenom lisnatom povrću i žutim, narančastim plodovima voća), potrebno ga je radi očuvanja makule i besprijekorne funkcije vida uzimati u obliku posebno formuliranih dijetetskih proizvoda.

Doziranje

NAČIN PRIMJENE

Uzima se 1 kapsula na dan uz jelo.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Sponzorski članci