Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Osteopan® tablete

Opis
Osteopan®  tablete

SASTAV

Jedna tableta sadrži 300 mg kalcija, 150 mg magnezija, 5 mg cinka i 2,5 µg vitamina D.

OPREMA

Kutija sa 30 tableta u blisterima.

NAČIN ČUVANJA

Čuvati na tamnom i suhom mjestu, pri temperaturi do 25˚ C.

ROK VALJANOSTI

Naveden je na kutiji.

Primjena

Namjena 

u prevenciji osteoporoze
kao nadopuna liječenju osteoporoze
kod smanjenog unosa kalcija hranom
kod povećanih potreba za unosom kalcija (npr. trudnice, sportaši)

SVOJSTVA I PODRUČJA PRIMJENE

U organizmu žene, posebno nakon 35. godine života, dolazi do postupnog gubitka kalcija i magnezija te oligoelementa cinka, čija je zaliha u organizmu izrazito mala. To se događa zbog manjkave prehrane, oslabljelih probavnih funkcija i smanjene resorpcije minerala u krv. Naročito su ugrožene osobe kod kojih nisu na vrijeme stvorene zalihe kalcija u kostima. Kalcij je neophodan za čvrste i zdrave kosti i zube, ali i za kontrakciju i snagu mišića, za uredno funkcioniranje živčanog sustava, za homeostazu svih stanica i tjelesnih tekućina te za zgrušavanje krvi. Da bi se zadovoljile fiziološke potrebe za kalcijem u uvjetima njegova nedostatka, kalcij se izvlači iz koštanog tkiva. Stoga žene, osobito starije, dobivaju porozne, krhke i lomljive kosti. Magnezij je u prvom redu odgovoran za funkcionalnu sposobnost mišića i živaca. Njegov nedostatak uzrokuje smanjenu pokretljivost te grčeve u mišićima. Zbog istovremenog manjka kalcija javljaju se i difuzni bolovi u vezivno-koštanom tkivu što je u starijoj dobi vrlo česta i neugodna pojava. Cink je mineral o kojemu ovisi mnoštvo metaboličkih procesa u tijelu. U današnjim uvjetima napetosti, povećanih psihofizičkih opterećenja i stresa, organizam troši povećane količine cinka. Njegove tjelesne zalihe kod žena su bitno manje nego kod muškaraca. Stoga je nadoknada tog minerala kod žena starije dobi izrazito potrebna. Vitamin D potpomaže ugradnju i funkcionalnost kalcija, magnezija i cinka. Tipično je za starije osobe da se nedovoljno izlažu zraku i suncu te time kod njih gotovo više i ne dolazi do prirodnog stvaranja toga vitamina. Osteopan® tablete su upravo tako formulirane da spomenute esencijalne tvari: kalcij, magnezij, cink i vitamin D sadrže u optimalnim omjerima, kako bi se njihovim uzimanjem nadoknadili njihovi nedostaci.

Doziranje

NAČIN PRIMJENE

U preventivne svrhe uzima se 1-2 tablete na dan sa čašom mlijeka ili soka, a kod osteoporotskih promjena, mišićne slabosti i smanjene pokretljivosti te tupih, difuznih zatezanja i bolova u mišićno-koštanom sustavu, Osteopan® se uzima po 2 tablete ujutro i 1 tableta navečer.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Sponzorski članci