Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

AMOKSICILIN prašak

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
AMOKSICILIN prašak

Što AMOKSICILIN sadrži

Djelatna tvar je amoskicilin u obliku amoksicilin trihidrata.

Jedna bočica s praškom sadržava 5 g amoksicilina u obliku amoksicilin trihidrata.

5 ml pripremljene suspenzije sadržava 250 mg amoksicilina u obliku amoksicilin trihidrata.

Pomoćne tvari su: saharoza; karmelozanatrij; aroma limuna; aroma jagode; aroma maline; dinatrijev fosfat; kalijev dihidrogenfosfat.

Kako AMOKSICILIN prašak izgleda i sadržaj pakovanja

Bijeli do žućkasto-bijeli granulat karakteristična mirisa na jagode.

Smeđa staklena bočica s PP (Pilfer proof) zatvaračem i žličicom, volumena 150 ml, u kutiji.

 

KAKO ČUVATI AMOKSICILIN

AMOKSICILIN čuvajte izvan dohvata i pogleda djece.

Lijek čuvajte pri temperaturi do 25°C. Pripremljena suspenzija je valjana 7 dana.

AMOKSICILIN ne smijete upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Lijekovi se ne smiju odlagati putem kućnih otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte ljekarnika kako odlagati lijekove koje više ne trebate. Takvim ponašanjem čuvamo naš okoliš.

 

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

ŠTO JE AMOKSICILIN I ZA ŠTO SE KORISTI

AMOKSCIILIN prašak za oralnu suspenziju 250 mg/5 ml (dalje u tekstu ove Upute samo AMOKSICILIN) je antibiotik. Prašak sadrži amoksicilin koji spada u skupinu penicilinskih antibiotika.

Primjenjuje se u liječenju infekcija uzrokovanih bakterijama osjetljivim na amoksicilin, a to su sljedeće infekcije:

- infekcije dišnog sustava: upale bronha, upale ždrijela, upale sinusa, upale pluća uzrokovane pneumokokom, streptokokom i stafilokokom koji ne producira betalaktamazu;

- akutne upale srednjeg uha uzrokovane pneumokokom, streptokokom, stafilokokom koji ne producira betalaktamazu te one koje su uzrokovane s Haemophilus influenzae;

- infekcije genitalnog sustava koje uzrokuju: E. coli, Proteus mirabilis, Streptococcus faecalis;

- infekcije kože i mekih tkiva,uključujući infekcije opeklina, koje uzrokuje streptokok, stafilokok koji ne producira betalaktamazu, E. coli, Proteus mirabilis;

- Lymeova bolest (bolest koja se prenosi ugrizom krpelja, uzrokuje vrućicu, glavobolju, malaksalost, bolove u tijelu, karakterističan osip);

- trbušni tifiis (Salmonella typhi);

- gastritis i peptički ulkus (čir na želucu ili dvanaesniku) uzrokovan infekcijom s Helicobacter pylori u kombinaciji s antiulkusnim lijekom (lijekom koji se koristi u liječenju čira na želucu/dvanaesniku)) i drugim antibakterijskim lijekom (npr. metronidazol, klaritromicin).

AMOKSICILIN se također primjenjuje za zaustavljanje infekcija kod vađenja zuba ili drugih kirurških zahvata, te u profilaksi (sprječavanju) bakterijskog endokarditisa (infekcije unutarnjeg dijela srca).

KAKO UZIMATI AMOKSICILIN

Važno je da dajete lijek onako kako je to odredio liječnik. Ako niste sigurni kako trebate davati ovaj lijek, zatražite savjet od svog liječnika ili ljekarnika.

Doziranje  amoksicilina  ovisi  o  uzročniku,  težini  bolesti,  dobi  te  bubrežnoj  funkciji.

AMOKSICILIN se u pravilu uzima svakih 8 sati, na prazan ili pun želudac.

Amoksicilin je namijenjen za oralnu primjenu. Potrebno je dobro protresti bočicu prije davanja lijeka.

Odrasli (uključujući i starije osobe) i djeca do 20 kg tjelesne mase

Uobičajena oralna doza je, ovisno o težini infekcije i uzročniku, 250-500 mg amoksicilina svakih 8 sati.

U slučaju potrebe za dozom od 250 mg daje se suspenzija (5 ml odnosno 1 žličica), u ostalim slučajevima primjenjuje se 1 kapsula od 375, odnosno 500 mg svakih 8 sati.

U liječenju gastritisa i peptičkog ulkusa (čira na želucu ili dvanaesniku) uzrokovanih infekcijom s Helicobacter pylori amoksicilin se primjenjuje u dozi od 1 g svakih 12 sati tijekom 7 dana u kombinaciji s antiulkusnim lijekom (lijekom protiv „čira na želucu ili dvanaseniku\") i još jednim ant i bakterijskim lijekom (metronidazolom, klaritromicinom ili nekim drugim prema odluci liječnika).

Srčanim bolesnicima koji idu kod zubara ili u bolnicu na kirurški zahvat, ponekad je potreban antibiotik u svrhu sprečavanja bakterijskog endokarditisa (infekcije unutarnjeg dijela srca). Bolesnici koji podliježu invazivnim dentalnim postupcima bez opće anestezije trebaju uzeti 3 g amoksicilina oralno prije zahvata. Ukoliko se smatra potrebnim, moguće je dati drugu dozu 6 sati poslije. Bolesnici koji su primili opću anesteziju trebaju uzeti 3 g amoksicilina oralno 4 sata prije anestezije te 3 g odmah nakon obavljenog zahvata. Kod bolničkih kirurških zahvata amoksicilin se obično primjenjuje parenteralno (intravenskom ili mišićnom injekcijom) prije zahvata te 500 mg oralno ili parenteralno 6 sati poslije.

Doza amoksicilina za djecu mlađu od 10 godina iznosi polovicu doze za odrasle, dok doza amoksicilina za djecu mlađu od 5 g. iznosi četvrtinu doze za odrasle.

Djeca do 10 godina (i do 20 kg tjelesne mase)

U djece do 20 kg tjelesne mase doza amoksicilina se određuje prema tjelesnoj masi, a primjenjuje se u obliku suspenzije. Uobičajene doze su, ovisno o težini infekcije i uzročniku, 20-40 mg/kg na dan podijeljeno u 3 doze tj. svakih 8 sati.

Prema ovoj shemi doziranja daje se 1,25-5 ml suspenzije svakih 8 sati.

Suspenziju valja promućkati prije primjene!

Doziranje se provodi pomoću priložene žličice. Žličica je namijenjena za odmjeravanje pojedinačnih doza jednakih ili većih od 62,5 mg amoksicilina, odnosno 1,25 ml suspenzije.

U bolesnika s poremećajem bubrežne funkcije preporučuje se, zbog usporene eliminacije lijeka, smanjiti dozu ili povećati vremenski razmak između dvije doze. Obavijestite liječnika ako bolujete od bubrežne bolesti.

Ako date više AMOKSICILINA nego što ste trebali

U slučaju predoziranja ili slučajnog uzimanja prevelike količine lijeka, javite se svom liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći. Uzmite preostalu količinu lijeka ili uputu o lijeku sa sobom kako bi zdravstveni djelatnici, kojima ste se obratili, znali točno koji ste lijek uzeli. Ukoliko je Vaše dijete uzelo više Amoksicilina nego što je preporučeno, može osjećati mučninu, imati proljev, kristale u mokraći (što se vidi kao zamućena mokraća) ili poteškoće pri mokrenju.

Ako ste zaboravili uzeti AMOKSICILIN

Ako ste zaboravili Vašem djetetu dati dozu, nemojte biti zabrinuti. Dajte Vašem djetetu dozu što prije, ali nemojte uzeti narednu dozu prerano. Pričekajte barem 4 sata do uzimanja sljedeće doze. Pokušajte razdvojiti doze podjednako.

Trajanje liječenja AMOKSICILINOM

Duljina terapije ovisi o uzročniku i težini bolesti.

Liječenje treba nastaviti 48-72 sata nakon prestanka simptoma bolesti ili nakon što se bakteriološki dokazalo odsustvo bakterija. Kod infekcija beta-hemolitičkim streptokokom terapija mora trajati najmanje 10 dana kako bi se bakterija iskorijenila.

Nastavite davati lijek kako je propisano, iako se Vaše dijete može osjećati bolje. Potrebna je svaka doza kako bi se suzbila infekcija. Trajanje liječenja AMOKSICILINOM ne treba biti dulje od 2 tjedna. Ukoliko ne dođe do poboljšanja u tom roku, obratite se liječniku.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom AMOKSICILINA, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.