Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

ATHYRAZOL

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
ATHYRAZOL

Što lijek sadržava

1 tableta sadržava 10 mg tiamazola.

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, mikrokristalična celuloza.

Farmaceutski oblik i pakovanje

Tablete.

30 (3x10) tableta u blister (PVC/A1) pakiranju, u kutiji.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju.

Lijek se ne smije koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati u originalnom pakovanju i temperaturi ne višoj od 25°C. Lijek čuvati izvan dosega djece.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se na liječnički recept, samo u ljekarnama.


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

Što je Athvrazol i zašto se primjenjuje?

Farmakoterapijska skupina

Pripravci za liječenje bolesti štitnjače; tireostatici.

Athvrazol se primjenjuje kod hipertireoze, kod pripreme za operaciju štitne žlijezde te kao dopuna liječenju radioaktivnim jodom.

Kako primijeniti Athvrazol

Slijedite navedene upute, osim ako vam liječnik nije dao druge upute. Liječnik će vam savjetovati koliko dugo trebate uzimati Athyrazol. Nemojte prekinuti liječenje prije vremena čak i ako su se simptomi brzo povukli, s obzirom da se mogu ponovno javiti.

Hrana može promijeniti terapijski učinak lijeka - preporučuje se stoga lijek uzimati ili uvijek uz jelo ili uvijek na prazan želudac. Kliničko se poboljšanje primjećuje u roku od 1-3 tjedna, a eutireoza nastaje za 1-3 mjeseca. Liječenje traje dok ne nastupi prirodna remisija.

Odrasli

Početna je doza 15 mg (3 x 14 tablete) kod blage hipertireoze, 30 - 40 mg (3 x 1 tableta), kod umjerene hipertireoze te 60 mg (3x2 tablete) kod jako izražene hipertireoze. Doza je održavanja 5-15 mg dnevno.

Tablete treba uzimati u tri jednake doze u 8-satnim razmacima. Ne smije se propustiti ni jedna doza.

Djeca

Početna je dnevna doza 0,4 mg/kg tjelesne težine podijeljena u tri jednake doze i u 8-satnim razmacima. Doza održavanja u djece iznosi polovicu početne doze.

Ako ste uzeli više Athvrazola nego što ste trebali

Ukoliko ste uzeli veću dozu lijeka nego što biste smjeli, odmah se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Simptomi

vrtoglavica, mučnina, povraćanje, glavobolja, groznica, bol u mišićima, svrbež i otoci. Aplastična se anemija (pancitopenija) ili agranulocitoza može manifestirati u roku od nekoliko sati do nekoliko dana. Rjeđe se javlja hepatitis, nefrotički sindrom, dermatitis praćen Ijuštenjem kože, neuropatija i stimulacija ili depresija središnjeg živčanog sustava. Agranulocitoza uzrokovana tiamazolom je obično povezana s dozama višim od 40 mg te u bolesnika starijih od 40 godina.

U slučaju predoziranja Athyrazolom valja primijeniti aktivni medicinski ugljen koji će smanjiti apsorpciju lijeka iz probavnoga trakta. Aktivni medicinski ugljen treba davati u ponovljenim dozama, sam ili uz ispiranje želuca, uz osiguranje funkcije dišnih organa bolesnika. Potrebno je pratiti vitalne znakove i funkciju koštane srži u bolesnika. Forsirana diureza, peritonealna dijaliza, hemodijaliza ili hemoperfuzija s aktivnim ugljenom nisu metode izbora kod predoziranja tiamazolom.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.