Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gabalept kapsule 100 mg, 300 mg, 400 mg

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Gabalept kapsule 100 mg, 300 mg, 400 mg

Što sadrže GABALEPT® kapsule?

Djelatna tvar GABALEPT® kapsula je gabapentin.

Jedna GABALEPT® kapsula 100 mg sadrži 100 mg gabapentina.

Jedna GABALEPT® kapsula 300 mg sadrži 300 mg gabapentina.

Jedna GABALEPT® kapsula 400 mg sadrži 400 mg gabapentina.

U GABALEPT® kapsulama su sadržane i slijedeće pomoćne tvari:

Gabalept kapsule 100 mg: laktoza hidrat, kukuruzni škrob, talk, titanijev dioksid (E171), želatina.

Gabalept kapsule 300 mg: laktoza hidrat, kukuruzni škrob, talk, titanijev dioksid (E171), željezov oksid žuti (E172), želatina.

Gabalept kapsule 400 mg: laktoza hidrat, kukuruzni škrob, talk, titanijev dioksid (E171), željezov oksid žuti (E172), željezov oksid crveni (E172), želatina.

Sadržaj pakovanja

20 (2x10) kapsula u blister (PVC/AL) pakiranju, u kutiji 50 (5x10) kapsula u blister (PVC/AL) pakiranju, u kutiji 50 (5x10) kapsula u blister (PVC/AL) pakiranju, u kutiji

Kako čuvati GABALEPT® kapsule?

GABALEPT® KAPSULE MORATE ČUVATI IZVAN DOSEGA I POGLEDA DJECE! Čuvati pri temperaturi do 25 °C

GABALEPT® kapsule se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

Za što se koriste GABALEPT® kapsule?

GABALEPT® kapsule se koriste u liječenju periferne neuropatske boli kao što su bolna dijabetička neuropatija i neuralgija koja se javlja poslije herpesa kod odraslih.

GABALEPT kapsule se također koriste kao dodatno liječenje parcijalnih epileptičkih napadaja sa ili bez sekundarne generalizacije kod odraslih i djece starije od 6 godina. GABALEPT® kapsule su indicirane i kao monoterapija u liječenju parcijalnih epileptičkih napadaja sa ili bez sekundarne generalizacije kod odraslih i djece starije od 12 godina.

Kako uzimati GABALEPT® kapsule?

Vaš liječnik će odrediti koju dozu GABALEPT® kapsula ćete uzimati i koliko često. Pridržavajte se uputa Vašeg liječnika i uzimajte ovaj lijek točno onako kako vam je rekao. Za sve indikacije shema doziranja je opisana u Tablici 1, a preporuča se za odrasle i djecu stariju od 12 godina. Doziranje za djecu je opisano kasnije u ovom poglavlju.

Tablica 1: DOZIRANJE - POČETNA TITRAO JA

1. dan

2. dan

3. dan

300     mg    jednom dnevno

300     mg     dvaput dnevno

300 mg triput dnevno

Epilepsija

Epilepsija zahtijeva dugotrajno liječenje. Doziranje ovisi o individualnoj učinkovitosti i toleranciji. Ako je Vaš liječnik procijenio da je potrebno smanjenje doze, prekid liječenja ili zamjena s adekvatnim lijekovima, treba ići postepeno sa smanjenjem doze u trajanju od minimalno tjedan dana. Odrasli i adolescenti:

U kliničkim ispitivanjima, raspon učinkovitih doza je bio između 900 i 3600 mg/dan. Liječenje može započeti titracijom doze kao što je opisano u Tablici 1 ili primjenom doze od 900 mg/dan (3 x 300 mg) prvi dan. Ovisno o bolesnikovom individualnom odgovoru i toleranciji, doza se može povisiti za 300 mg/dan svakih 2-3 dana do maksimalne doze od 3600 mg/dan. Za pojedine bolesnike može biti prikladnija sporija titracija doze. Da bi se postigla minimalna doza od 1800 mg/dan potreban je jedan tjedan, za dozu od 2400 mg/dan dva tjedna a za dozu od 3600 mg/dan tri tjedna. Ukupna dnevna doza se treba podijeliti na tri pojedinačne doze, a maksimalno vrijeme između doza ne smije biti veće od 12 sati da bi se izbjegao nastup napadaja. Djeca starija od 6 godina

Početna doza treba biti u rasponu od 10 do .15 mg/kg/dan, a učinkovita doza se postiže titracijom kroz tri dana. Učinkovita doza gabapentina kod djece starije od 6 godina je 25 do 35 mg/kg/dan. Ukupna dnevna doza treba biti podijeljena na tri pojedinačne doze, a maksimalno vrijeme između doza ne smije biti veće od 12 sati da bi se izbjegao nastup napadaja.

Periferna neuropatska bol

Odrasli

Liječenje može početi titracijom doze kao stoje opisano u Tablici 1. Alternativno, početna doza može biti 900 mg/dan davana kao tri jednake podijeljene doze. Stoga se. temeljeno na individualnom odgovoru bolesnika i njegovoj toleranciji, doza može po 300 mg/dan svaka 2-3 dana do maksimalne doze od 3600 mg/dan. Za pojedine bolesnike može biti prikladnija titracija doze. Da bi se postigla minimalna doza od 1800 mg/dan potreban je jedan tjedan, za dozu od 2400 mg/dan dva tjedna a za dozu od 3600 mg/dan tri tjedna.

U liječenju periferne neuropatske boli kao što je bolna dijabetička neuropatija i post-herpetična neuralgija, učinkovitost i sigurnost primjene nisu utvrđene u kliničkim studijama za period liječenja duži od 5 mjeseci. U slučajevima potrebe liječenja dužeg od 5 mjeseci, Vaš liječnik treba procijeniti Vaš klinički status i eventualno odrediti potrebu za dodatnim liječenjem.

Upute za uporabu kod svih indikacija

Kod bolesnika s općenito lošim zdravstvenim stanjem (niska tjelesna težina,\' nakon transplantacije organa...) doza se treba titrirati polakše upotrebljavajući niže doze ili duže intervale između doza.

Uporaba kod starijih bolesnika

Kod starijih bolesnika može biti potrebna prilagodba doze zbog smanjenja bubrežene funkcije povezane s dobi. Pospanost, preiferni edemi i slabost se mogu češće javiti kod starijih.

Uporaba kod bolesnika s bubrežnim oštećenjem

Ako imate oslabljenu funkciju bubrega ili ste na hemodijalizi, Vaš liječnik će prilagoditi dozu GABALEPT® kapsula Vašim potrebama

Što ako ste uzeli previše kapsula?

Uzimanje većih doza od preporučenih može uzrokovati povećanje broja nuspojava, uključujući gubitak svijesti, omaglicu, dvoslike, otežani govor, pospanost i proljev. U slučaju predoziranja odmah se javite svomu liječniku ili u najbližu hitnu službu.

Ponesite sa sobom preostale kapsule zajedno s kutijom kako bi u bolnici mogli utvrditi koji ste lijek uzeli.

Što ako zaboravite uzeti kapsulu?

Ako ste zaboravili uzeti dozu GABALEPT® kapsula uzmite ju čim se sjetite. Međutim ako je prošlo dosta vremena i blizu je vrijeme za slijedeću dozu, popuštenu dozu ne uzimajte, a

slijedeću dozu uzmite u uobičajeno vrijeme. Ne uzimajte dvostruku dozu kako bi nadoknadili propuštenu.

Što ako prestanete uzimati lijek?

Nemojte prestati uzimati lijek osim ako vam nije tako rekao vaš liječnik. Ako se liječenje prekida, to se treba učiniti postepeno tijekom najmanje tjedan dana. Ako naglo prestanete uzimati lijek ili prije nego vam je doktor rekao, imate povećani rizik od napadaja, boli ili neugode.

Nuspojave koje slijede nakon naglog prekida uzimanja gabapentina, uključuju sljedeće: tjeskoba, problemi sa spavanjem, mučnina, bol, znojenje i bol u prsima. Recite svom liječniku ako se javi neki od navedenih simptoma.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom GABALEPT® kapsula, obratite se vašem liječniku ili ljekarniku.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.