Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Metformin tablete

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Metformin tablete

Što Metformin PLIVA tablete sadržavaju?

•   Djelatna tvar je metformin.

Metformin PLIVA 850 mg tablete

Jedna filmom obložena tableta sadržava 850 mg metforminklorida, što odgovara

662.9 mg metformina.

Metformin PLIVA 1000 mg tablete

Jedna filmom obložena tableta sadržava 1000 mg metforminklorida. što odgovara 780, 00 mg metformina .

• Pomoćne tvari:

Jezgra tablete: Povidon K 30; Povidon K 90; Silicijev dioksid, koloidni, bezvodni; Magnezijev stearat.

Film ovojnica: Opadry Y-1-7000 white (Hipromeloza (E464); Titanijev dioksid (E171); Makrogol 400).

Kako Metformin PLIVA tablete izgledaju i sadržaj pakovanja

Metformin PLIVA 850 mg tablete su bijele do skoro bijele, ovalne, filmom obložene tablete, koje s jedne strane imaju oznaku "93", a sa druge "49".

Metformin PLIVA 1000 mg tablete su bijele, ovalne, filmom obložene tablete, koje s jedne strane imaju oznaku "9/3", a sa druge "72/14".

Tablete imaju razdjelnu crtu, koja omogućava lomljenje tablete radi lakšeg gutanja, a ne radi dijeljenja na dvije jednake doze.

Metformin PLIVA 850 mg tablete dostupne su u pakovanju od 30 (3x10), 60 (6x10), 80 (8x10), 100 (10x10) i 120 (12x10) filmom obloženih tableta u prozirnom blisteru i/ili bijelom neprozirnom blisteru, u kutiji.

Metformin PLIVA 1000 mg tablete dostupne su u pakovanju od 30 (3x10), 30 (2x15), 60 (6x10), 60 (4x15), 80 (8x10), 100 (10x10), 120 (12x10) i 120 (8x15) filmom obloženih tableta u prozirnom blisteru i/ili bijelom neprozirnom blisteru, u kutiji.

KAKO ČUVATI Metformin PLIVA TABLETE?

LIJEK Metformin PLIVA tablete ČUVAJTE IZVAN DOHVATA I POGLEDA DJECE. Za čuvanje lijeka nisu potrebni posebni uvjeti.

Metformin PLIVA tablete nemojte uzimati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na vanjskoj ambalaži.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

ŠTO SU Metformin PLIVA tablete I ZA ŠTO SE KORISTE?

• Metformin, djelatna tvar Metformin PLIVA tableta, pripada skupini djelatnih tvari koje se nazivaju bigvanidi, a koristi se za liječenje dijabetesa regulacijom razine šećera u krvi.

• Metformin se daje bolesnicima koji imaju dijabetes neovisan o inzulinu (tip 2), napose bolesnicima s prekomjernom tjelesnom težinom, u kojih se nadzor nad dijabetesom ne uspijeva postići samo dijetom i tjelovježbom. Metformin se može uzimati sam ili u kombinaciji s drugim peroralnim antitijabeticima, ili s inzulinom.

 

KAKO UZIMATI Metformin PLIVA TABLETE?

Metformin PLIVA tablete uvijek uzimajte točno onako kako Vas je uputio liječnik. Ako niste sigurni, morate provjeriti s liječnikom ili ljekarnikom. Tablete treba gutati cijele, s gutljajem vode, tijekom večere ili nakon nje. Možda ćete u stolici vidjeti ovojnicu tablete. To je normalno.

Niže su navedene uobičajene doze.

Odrasli

Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg dva do tri puta dnevno za vrijeme ili nakon obroka.

Nakon 10 do 15 dana doza se podešava na temelju vrijednosti glukoze. Postupni porast doze smanjuje gastrointestinalne nuspojave.

Bolesnici koji dobivaju visoke doze metformina (2-3g dnevno) mogu uzeti tabletu od 1000 mg (1g) dva ili tri puta dnevno. Maksimalna doza je 3g dnevno.

Kad se s nekog drugog antidijabetika prelazi na metformin, taj drugi lijek se prestane uzimati i metformin se započne prema navedenoj shemi.

Kombinacija s inzulinom:

Metformin i inzulin se daju u kombinaciji radi postizanja bolje kontrole glukoze u krvi. Doza metformina je uobičajena početna doza od 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno, dok se doza inzulina podešava prema vrijednostima glukoze.

Stariji

Početna će se doza odrediti nakon što se obave pretrage za procjenu funkcije bubrega.

Djeca i adolescenti

Metformin tablete mogu se davati djeci starijoj od 10 godina i adolescentma.

- Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg jednom dnevno tijekom ili nakon obroka.

- Nakon 10 do 15 dana doza se podešava na temelju vrijednosti glukoze. Postupni porast doze smanjuje gastrointestinalne nuspojave. Maksimalna preporučena doza metformina je 2g (2 tablete od 1000 mg) dnevno, podijeljeno u 2 ili 3 doze.

Lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 10 godina.

Ako uzmete više Metformin PLIVA tableta nego što treba

Ako Vi (ili netko drugi) progutate mnogo tableta odjedanput, ili ako sumnjate da je dijete progutalo jednu ili više tableta, javite se odmah hitnoj službi najbliže bolnice ili svome liječniku.

Ako zaboravite uzeti Metformin PLIVA tablete

Zaboravite li uzeti tabletu, uzmite jednu čim se sjetite, osim ako se već nije približilo vrijeme za uzimanje iduće tablete. Ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadoknadili zaboravljenu tabletu. Preostale tablete nastavite uzimati u pravo vrijeme.

Ako prestanete uzimati Metformin PLIVA tablete

Ako prestanete uzimati Metformin PLIVA tablete a da se niste posavjetovali s liječnikom, morate znati da će nastupiti nekontrolirani porast šećera u krvi. Moguća je i pojava kasnih simptoma dijabetesa, poput oštećenja očiju, bubrega i krvnih žila.

Budete li posjećivali drugog liječnika ili odlazili u bolnicu, kažite liječniku ili bolničkom osoblju koje lijekove uzimate.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Metformin PLIVA tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.