Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Optimon

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Optimon

Ime ovog lijeka je OPTIMON 5, 10, ili 20 mg tablete.
Djelatna tvar u Optimon tabletama je lizinopril.
• Jedna Optimon 5 mg tableta sadrži 5 mg lizinoprila u obliku lizinopril dihidrata.
• Jedna Optimon 10 mg tableta sadrži 10 mg lizinoprila u obliku lizinopril dihidrata. • Jedna Optimon 20 mg tableta sadrži 20 mg lizinoprila u obliku lizinopril dihidrata. Tablete Optimon sadrže sljedeće pomoćne tvari: manitol, kalcij-hidrogen fosfat dihidrat, preželatinirani kukuruzni škrob, karmeloza-natrij,umrežena, magnezij-stereat, te boje: željezo-oksid, žuti (EI72), željezo-oksid, crveni (EI72), i željezo-oksid, crni (EI72), (Optimon 10 mg i 20 mg tablete)
Optimon 5 mg tableta bijela je ravna tableta s razdjelnim urezom na obje strane. Optimon 10 mg tableta svjetlo ružičaste je boje, bikonveksna s razdjelnim urezom na jednoj strani.
Optimon 20 mg tableta ružičaste je boje, bikonveksna s razdjelnim urezom na jednoj strani.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Optimon 5 mg tablete dostupne su u pakovanju koje sadržava 30 (3x10) tableta u blister pakovanju, u kutiji, dok su Optimon 10mg i Optimon 20 mg tablete dostupne u dvije veličine pakovanja i to u:
• pakovanju koje sadržava 30 (3 x 10) tableta u blister pakovanju, u kutiji,
• pakovanju koje sadržava 100 (10 x 10) tableta u blister pakovanju, u kutiji.

Farmakoterapijska skupina

ACE-inhibitori.

Način i mjesto izdavanja

Na recept, samo u ljekarnama

ČUVANJE LIJEKA

Lijek valja čuvati pri temperaturi do 25 stupnjeva C, u originalnom pakovanju.
Lijek valja čuvati izvan dosega djece!
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti označenog na pakovanju.

ŠTO JE OPTIMON I ČEMU SLUŽI?

Liječnik Vam je propisao Optimon za liječenje hipertenzije (povišenoga krvnog tlaka) ili zatajenja srca (oslabljene funkcije srca). Možda Vam je liječnik propisao Optimon i zato što ste nedavno imali infarkt srca ili imate problema s bubrezima koji su povezani sa šećernom bolesti i povišenim krvnim tlakom.
Optimon djeluje tako da širi krvne žile i time olakšava srcu istiskivanje krvi u sve dijelove tijela. To pomaže i u snižavanju povišenoga krvnog tlaka. U mnogih bolesnika sa zatajenjem srca Optimon pomaže da srce bolje radi.

KAKO UZIMATI OPTIMON?

Optimon se može uzeti za vrijeme jela ili između obroka. Vaš će liječnik odlučiti koja je doza za Vas najprimjerenija, ovisno o Vašem stanju i o tome uzimate li i koji drugi lijek. Uzimajte Optimon svakoga dana, točno onako kako Vas je uputio liječnik. Vrlo je važno da Optimon uzimate onoliko dugo koliko je odredio Vaš liječnik. Ne uzimajte više tableta negoli Vam je propisano.

Povišeni krvni tlak
Uobičajena, preporučena početna doza je 10 mg jedanput na dan. Uobičajena doza pri dugotrajnom uzimanju je 20 mg jedanput na dan.

Zatajenje srca
Uobičajena, preporučena početna doza je 2,5 mg jedanput na dan. Uobičajena doza pri dugotrajnom uzimanju je 5mg do 20 mg jedanput na dan.

Nakon infarkta srca
Uobičajena doza je 5 mg prvog i drugog dana, potom po 10 mg jedanput na dan.

Problemi s bubrezima povezani sa šećernom bolesti
Uobičajena, preporučena početna doza je 10 mg jedanput na dan. Uobičajena doza održavanja je 20mg jedanput na dan.
Pridržavajte se liječničkih uputa. Ne mijenjajte način uzimanja lijeka i nemojte prestati uzimati lijek, a da prethodno o tomu ne obavijestite liječnika. Smatrate li da Vam je učinak lijeka prejak ili preslab, obavijestite o tomu svoga liječnika ili ljekarnika

Što ako ste uzeli previše tableta?

Previše tableta odjedanput može vam naškoditi. U slučaju predoziranja odmah se javite svomu liječniku kako bi Vam odmah mogao pružiti pomoć. Simptomi koji bi se najvjerojatnije javili jesu omaglica ili vrtoglavica zbog iznenadnog ili jakog pada krvnog tlaka.

Što ako zaboravite uzeti tabletu?

Optimon morate uzimati onako kako Vam je liječnik propisao. Ako ipak propustite uzeti lijek, ne uzimajte propuštenu dozu naknadno. Samo nastavite uzimati prema uobičajenom rasporedu.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.