Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Plimycol krema, otopina, vaginaleta

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Plimycol krema, otopina, vaginaleta

Sastav

1 g kreme sadržava 10 mg klotrimazola.
Pomoćne tvari: cetilni alkohol, stearilni alkohol, cetil palmitat, vazelin bijeli, benzilni alkohol, sorbitan monostearat, polisorbat 60, propilenglikol, voda pročišćena. 1 ml otopine sadržava 10 mg klotrimazola.
Pomoćne tvari: izopropil alkohol, propilenglikol, trietanolamin. Jedna vaginaleta sadržava 200 mg klotrimazola.
Pomoćne tvari: laktoza, karmeloza natrij.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

krema; 20 g kreme otopina za kožu; 20 ml otopine vaginalete; 3 vaginalete Farmakoterapijska skupina i djelovanje Klotrimazol je imidazolski antimikotik širokog spektra djelovanja. Plimycol u manjim dozama ima fungistatsko, a u većim dozama fungicidno djelovanje na Candida spp. uključujući Candida albicans, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, Microsporum canis i Malassezia furfur. U većim koncentracijama ima inhibitorni učinak na Trichomonas vaginalis. Također je učinkovit protiv nekih gram-pozitivnih bakterija (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes i Corynebacterium minutissimum) koje su često prisutne u miješanim infekcijama. Klotrimazol ostvaruje učinak mijenjajući propusnost gljivične membrane za fosfatne spojeve koji izlaze iz stanice, ubrzavajući izlazak kalija iz stanice i narušavajući strukturu nukleinskih kiselina. Nakon lokalne primjene klotrimazol dobro prodire u kožu, a veoma se slabo apsorbira sustavno.

Način i mjesto izdavanja

Na recept (samo u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama).

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

Terapijske indikacije

Plimycol krema i otopina su namijenjene topičkom liječenju gljivičnih kožnih infekcija - kandidoze, tinee versicolor i dermatomikoza uzrokovanih dematofitima osjetljivim na klotrimazol.
Plimycol vaginalete se koriste u bolesnica s gljivičnim infekcijama rodnice.

Doziranje i način uporabe

Plimycol krema i otopina se nanose u tankom sloju i utrljavaju na oboljelim kožnim površinama dvaput na dan, ujutro i navečer. Posebice je važno da se lijek rabi dovoljno dugo; liječenje traje ovisno o veličini i mjestu infekcije. Svrbež i ostali klinički znakovi se ublažavaju tijekom prvog tjedna liječenja. Liječenje valja nastaviti još najmanje dva tjedna nakon nestanka simptoma. Ako se klinički znakovi ni nakon četiri tjedna liječenja ne povuku, valja se obratiti liječniku.
Jednu Plimycol vaginaletu valja svake večeri tijekom tri uzastopna dana uvesti što dublje u rodnicu. Liječenje se prema preporuci liječnika može ponoviti.

Predoziranje

Vjerojatnost predoziranja nakon lokalne primjene Plimycola je veoma mala.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.