Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Praxiten tablete

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Praxiten tablete

ŠTO SADRŽAVAJU PRAXITEN® 15 TABLETE?

Djelatna tvar u lijeku Praxiten® 15 je oksazepam. Jedna tableta sadržava 15 mg oksazepama. U lijeku Praxiten® 15 sadržane su i slijedeće pomoćne tvari: laktoza, kukuruzni škrob, natrijev škroboglikolat, magnezijev stearat.

Praxiten® 15 tablete su bijele, okrugle tablete, ravnih površina, s oznakom P na jednoj strani, promjera 7 mm.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Tablete.

Lijek Praxiten® 15 dostupan je u pakovanju od 30 (2x15) tableta u blisteru, u kutiji. Farmakoterapijska skupina:

Pripravci koji djeluju na središnji živčani sustav; Psiholeptici; Anksiolitici; Derivati benzodiazepina

KAKO ČUVATI PRAXITEN® 15

Lijek nemojte uzimati nakon isteka roka valjanosti, koji je označen na pakovanju. Čuvajte ga pri temperaturi do 25 °C, zaštićeno od vlage i svjetlosti.

Lijek valja čuvati izvan dohvata i pogleda djece !

Upamtite: Ovaj je lijek namijenjen vama. Nemojte ga davati drugim osobama, čak i ako imaju tegobe jednake vašima.

Ova uputa ne sadrži potpune informacije o Vašem lijeku. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili niste sigurni, pitajte Vašeg liječnika ili ljekarnika, koji imaju pristup dodatnim informacijama.

Način i mjesto izdavanja

Na recept, u ljekarni.


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

ŠTO JE PRAXITEN® 151 ZA ŠTO SE KORISTI?

Djelatna tvar u lijeku Praxiten® 15 je oksazepam.

Oksazepam je lijek koji pripada grupi lijekova koji se nazivaju benzodiazepni trakvilizanti. Lijek djeluje na moždane odašiljače i pomaže u liječenju anksioznosti. Praxiten® 15 se primjenjuje :

- za ublažavanje tjeskobe, napetosti, nemira, razdražljivosti, bilo da se simptomi pojavljuju neovisno ili su posljedica organske bolesti

- za liječenje nesanice, posebice ako je povezana s tjeskobom

- za liječenje anksioznosti povezane s apstinencijskim sindromom u alkoholičara

KAKO UZIMATI PRAXITEN® 15

Praxiten® 15 uvijek uzimajte prema uputama liječnika. Niste li sigurni kako uzimati lijek, upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Dozu je odredio Vaš liječnik, prilagodivši je Vašim osobnim potrebama. Potrebno je primjenjivati najmanje djelotvorne doze u što kraćem periodu kako bi se izbjegli neželjeni učinci. Nakon dulje primjene potrebno je dozu lijeka postupno smanjivati. Liječnik će prilagoditi dozu lijeka i trajanje terapije vašem stanju, te primjenjivati najmanje djelotvorne doze u što kraćem periodu. Trajanje liječenja obično traje od nekoliko dana do 4 tjedna uključujući i proces postupnog smanjivanja doze. Period liječenja ne smije se produljivati bez liječnikove preporuke za nastavkom liječenja.

Budući da je nesanica često prolazna te se pojavljuje na mahove, duža primjena Praxiten® 15 tableta često je nepotrebna i nije preporučljiva.

Odrasli

Jedna do dvije tablete dva do tri puta na dan, te dodatna tableta prije spavanja, ako je potrebno.

Za liječenje nesanice 1 ili 2 tablete sat vremena prije spavanja.

Stariji

Manja učinkovita doza koja se po potrebi može postepeno povećavati.

Djeca

Oksazepam nije namijenjen liječenju djece.

Liječenje oksazepamom može biti povezano s apstinencijskim simptomima. Razgovarajte s liječnikom prije prestajanja uzimanja lijeka i slijedite njegov savjet. Ako prestanete uzimati tablete prebrzo može se pojaviti depresija, nervoza, pospanost, razdražljivost, znojenje i proljev. Ako ste uzimali velike doze i prestanete uzimati lijekove naglo možete postati zbunjeni ili patiti od priviđenja, halucinacija ili napada.

Što trebate učiniti ukoliko zaboravite uzeti ili ste uzeli preveliku dozu lijeka Praxiten® 15?

Ukoliko zaboravite uzeti s lijek na vrijeme, uzmite ga što je prije moguće, a zatim ga nastavite uzimati po uobičajenom rasporedu uzimanja. Nemojte uzeti dvostruku dozu da biste nadoknadili onu dozu, koju ste zaboravili popiti.

Ukoliko slučajno uzmete više Praxiten® 15 tableta od onoga što Vam je liječnik preporučio, odmah se obratite svom liječniku.

Ukoliko ste uzeli više tableta nego vam je liječnik preporučio, javite se liječniku U slučaju blažeg predoziranja mogu se pojaviti pospanost, smetenost, slabost, usporeni refleksi, usporena srčana frekvencija, pad krvnog tlaka, problemi s disanjem ili govorom, smetnje ravnoteže ili koordinacije pokreta, posrtanje, a u znatno ozbiljnijim slučajevima pad krvnog tlaka i koma.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.