Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sinersul forte tablete

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Sinersul forte tablete

Sastav

Sinersul forte tablete: jedna tableta sadržava 800 mg sulfametoksazola i 160 mg trimetoprima.
Pomoćne tvari: kukuruzni škrob, želatina, magnezijev stearat, krospovidom.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

tablete; 10 x 10 tableta u blisteru (PVC/AI), u kutiji.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Pripravci za liječenje sustavnih infekcija; Pripravci za liječenje bakterijskih infekcija za sustavnu primjenu; Sulfonamidi i trimetoprim; Kombinacije sulfoiiamida i trimetoprima.

Način i mjesto izdavanja

Na recept (samo u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama).

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

Terapijske indikacije

Infekcije mokraćnog sustava: upale bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi i prostate. Infekcije dišnih puteva:upale srednjeg uha, sinusa, bronha (uključujući akutnu egzacerbaciju kroničnog bronhitisa) i upale pluća (uključujući liječenje i profilaksu upale pluća uzrokovane s Pneumocystis carinii (u osoba zaraženih HIV virusom i u ostalih bolesnika s ozbiljnim oštećenjem imunološkog sustava).
Infekcije probavnog sustava: bakterijska dizenterija, tifus, paratifus, upala želuca i crijeva uzrokovana salmonelama, kolera i putnički proljev.
Infekcije spolnih organa.

Doziranje i način uporabe

Sinersul  se uzima nakon jela. Tablete treba uzeti s dosta tekućine.

Odrasli

Jedna forte tableta (960 mg) svakih 12 sati.

Tijekom produljenog liječenja (koje traje dulje od 14 dana) daje se jedna forte tableta (960 mg) jedanput na dan.

Djeca

Tablete po 960 mg ne primjenjuju se u djece.

U liječenju pneumonije uzrokovane s Pneumocystis carinii (PCP) doza sulfametoksazola iznosi 100 mg/kg na dan, a trimetoprima 20 mg/kg na dan, podijeljeno u 4 doze (svakih 6 sati) tijekom 21 dan u bolesnika oboljelih od AIDS-a, odnosno tijekom 14 dana u ostalih bolesnika s oštećenim imunološkim sustavom.

U profilaksi upale pluća uzrokovane sa Pneumocystis carinii daje se sulfametoksazol u dozi od 40 mg/kg/dan sulfametoksazola a trimetoprim 8 mg/kg/dan podijeljeno u 2 doze. Liječenje putničkog proljeva i šigeloze Sinersul -om traje 5 dana. Doziranje Sinersul -a u bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom

Kreatininov klirens (ml/min)

Doziranje

<15

uporaba Sinersul*-a jc kontraindicirana

15 - 30

50 % preporučene doze

>30

nije potrebna promjena doze

Predoziranje

Mučnina, povraćanje, omaglica, konfuzija, kristalurija, oligurija i anurija su najčešći znakovi predoziranja.

Ako se povraćanje ne javlja, poželjno ga je izazvati. Ispiranje želuca-može biti korisno iako je apsorpcija iz probavnog sustava brza i dešava se unutar otprilike dva sata. Međutim to ne mora biti slučaj kod većeg predoziranja. Ovisno o statusu bubrežne funkcije, primjena tekućine se preporuča ako je mokrenje smanjeno.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.