Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sulfasol kapi za oči

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Sulfasol kapi za oči

Sastav

1 ml otopine sadržava 40 mg sulfafurazola.
Pomoćne tvari: dietanolamin, fenil živa nitrat, polietilenglikol, voda za injekcije.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

kapi za oko; otopina; 10 ml otopine

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Sulfafurazol je sulfonamidski kemoterapeutik širokog spektra djelovanja pogodan za lokalnu primjenu na oko. Djeluje bakteriostatski na mnoge Gram pozitivne i Gram negativne uzročnike. Sulfafurazol inhibira ugrađivanje paraaminobenzojeve (PABA) u dihidrofolnu kiselinu (neposredni prekursor folne kiseline), čime smanjuje količinu tetrahidrofolne kiseline (funkcionalnog i aktivnog oblika, kofaktora u sintezi bakterijskih nukleinskih kiselina) zbog čega se inhibira sinteza bakterijskih bjelančevina.

Način i mjesto izdavanja

Na recept (samo u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama).

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati na hladnom mjestu (8-15 °C).
Nakon prvog otvaranja bočice kapi se smiju koristiti 28 dana ukoliko se čuvaju pri temperaturi do 25 °C.
Ako otopina promijeni boju, zamuti se ili se stvori talog, ne smije se više rabiti.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Terapijske indikacije

Bakterijske infekcije rožnice i spojnice izazvane uzročnicima osjetljivim na sulfonamide, spriječavanje i liječenje infekcija oka nakon operacije te spriječavanje i liječenje sekundarnih infekcija oka nakon ozljeda.

Doziranje i način uporabe

1 ili 2 kapi ukapaju se u vrećicu očne spojnice jedanput do triput na dan. U bolesnika s težom kliničkom slikom kapi se primjenjuju šest, pa i više puta na dan, a u veoma teškim slučajevima ukapava se svakog sata. Da bi se izbjegli recidivi, preporučuje se liječenje nastaviti još 2 do 3 dana nakon nestanka simptoma.

Predoziranje

Predoziranje nakon lokalne primjene sulfonamida u oko nije opisano.

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje
organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku
priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama,
mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Zatvori oglas