Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sumamed kapsule 250 mg

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Sumamed kapsule 250 mg

Što SUMAMED® kapsule sadrže?

• Djelatna tvar u lijeku Sumamed® kapsule je azitromicin.

• Jedna Sumamed® kapsula sadržava 250 mg azitromicina u obliku azitromicin dihidrata.

U lijeku Sumamed® kapsule sadržane su i slijedeće pomoćne tvari:

• Sadržaj kapsule: Celuloza, mikrokristalična; Natrijev laurilsulfat; Magnezijev stearat

• Kapsula: Želatina; Titanijev dioksid (E171); Indigo carmine (E132); Sumporni dioksid

Kako Sumamed® kapsule izgledaju i sadržaj pakovanja

Sumamed® 250 mg kapsule su tvrde, želatinske, neprozirne kapsule. Tijelo kapsule je svijetloplave a kapa plave boje. Sadržaj kapsule je bijeli do blago žuti kristalni prašak, ili grudičasto oblikovani bijeli do blago žuti kristalni prašak.

Sumamed® kapsule su dostupne u pakovanju od 6(1x6) kapsula, u blisteru, u kutiji.

KAKO ČUVATI SUMAMED® KAPSULE?

SUMAMED® KAPSULE MORATE ČUVATI IZVAN DOHVATA I POGLEDA DJECE. Čuvati pri temperaturi do 25° C.

Sumamed® kapsule se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju

Način i mjesto izdavanja

Na recept, u ljekarni.


Preuzmite recept u PDF formatu ovdje

ŠTO SU SUMAMED® KAPSULE I ZA ŠTO SE KORISTE?

Sumamed kapsule pripadaju skupini lijekova koji se nazivaju makrolidni antibiotici i koriste se za liječenje infekcija

Sumamed® kapsule se koriste za liječenje slijedećih infekcija ako se zna ili je vjerojatno da su one izazvane s jednim ili više osjetljivih mikroorganizama:

Infekcije gornjih dišnih putova: upala ždrijela i tonzila, upala sinusa, upala srednjeg uha. Infekcije donjih dišnih putova: akutno pogoršanje kroničnog bronhitisa, upala pluća. Infekcije kože i potkožnog tkiva: umjereni oblik akni, erythema migrans (prvi stadij lajmske bolesti), erizipel, impetigo i piodermija.

Spolno prenosive bolesti: nekomplicirana upala mokraćne cijevi/vrata maternice koju je uzrokovala Chlamydia trachomatis.

Infekcije želuca i dvanaesnika uzrokovane bakterijom Helicobacter pylori.

KAKO UZIMATI SUMAMED® KAPSULE ?

Način uzimanja

Sumamed® kapsule se uzimaju jedanput na dan. Kapsule treba progutati cijele. Sumamed® kapsule treba uzeti najmanje jedan sat prije ili dva sata nakon jela.

Odrasli, uključujući starije bolesnike i djecu tjelesne težine > 45 kg

U liječenju infekcija gornjih i donjih dišnih putova te infekcija kože i mekih tkiva (osim erythema migrans) ukupna doza azitromicina iznosi 1500 mg, a daje se tijekom 3 dana (500 mg jedanput na dan).

U liječenju erythema migrans ukupna doza azitromicina iznosi 3 g, što se treba dati na slijedeći način: 1 g (4 kapsule odjedanput) prvog dana te po 500 mg od (dvije kapsule) drugog do petog dana jedanput na dan.

U liječenju nekompliciranih genitalnih infekcija uzrokovanih s Chlamydia trachomatis daje se jednokratno 1 g (4 kapsule odjedanput).

U liječenju infekcija želuca i dvanaesnika uzrokovanih s H. pylori doza iznosi 1 g na dan, u kombinaciji s antisekretornim lijekom i ostalim lijekovima, prema odluci liječnika.

Sto ako uzmete više Sumamed kapsula nego što ste trebali?

Ako greškom uzmete preveliku dozu Sumamed® kapsula, o tome odmah obavijestite liječnika. Predoziranje makrolidnim antibioticima se očituje gubitkom sluha, jakom mučninom, povraćanjem i proljevom. Valja izazvati povraćanje i što brže potražiti liječničku pomoć.

Što ako propustite uzeti dozu Sumamed® kapsula?

Zaboravite li uzeti svoju dozu Sumamed® kapsula, uzmite ju čim se sjetite. Zatim nastavite uzimati lijek kao i prije. U jednom danu ne smijete uzeti više od jedne doze.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Sumamed® kapsula obratite se svom liječniku ili ljekarniku

Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.