Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

EUSIN ®

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
EUSIN ®

SASTAV

1 g otopine sadržava 180 mg eterična ulja lista kajuputa (Cajuputi aetheroleum), 10 mg eterična ulja cvijeta klinčića (Caryophylli aetheroleum), 360 mg eterična ulja lista eukaliptusa (Eucalypti aetheroleum), 30 mg eterična ulja ploda borovice (Juniperi aetheroleum), 350 mg eterična ulja paprene metvice (Menthae piperitae aetheroleum), 30 mg eterična ulja lista američkog zimzelena (Gaultheriae Aetheroleum) i 40 mg l-mentola (levomentholum).

PAKIRANJE

Bočica s 10 ml otopine.

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA I DJELOVANJE

Eusin kapi su složena mješavina eteričnih ulja dobivenih iz pažljivo odabranih ljekovitih biljaka eukaliptusa, paprene metvice, kajuputa, borovice, klinčića i američkog zimzelena s mentolom. Eterična ulja su lako hlapljivi prirodni sastojci ljekovitih biljaka. Karakteristična su ugodna mirisa. Heterogena su kemijskog sastava; sastoje se od mnogobrojnih komponenti što rezultira njihovom širokom primjenom.
Eusin kapi koriste se u inhalacijama za olakšavanje disanja kod začepljenosti gornjih dišnih putova, a uslijed blagog ekspektorirajućeg djelovanja olakšavaju i iskašljavanje. Eusin kapi pogodne su i djelotvorne u kupkama i kod masaže. Dobro se resorbiraju kroz kožu djelujući podražavajuće, izazivaju proširenje krvnih žila i potiču perifernu cirkulaciju. Na taj način ubrzavaju izmjenu tvari u koži i dubljim dijelovima tkiva što ublažave bolove, izaziva osjećaj topline i opuštenosti. Eusin kapi djeluju antiseptički i anestetički.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

Izdaje se bez recepta, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakiranju. Eusin kapi se ne smiju primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

Čuvati pri temperaturi do 25ºC. Čuvati izvan dohvata djece!

Primjena

TERAPIJSKE INDIKACIJE

Eusin kapi su namijenjene za inhalaciju kod prehlade, hunjavice, gripe, kašlja, problema sa sinusima. Eusin kapi su namijenjene za kupke i masažu:
• kod reumatskih oboljenja zglobova, lumbaga, neuritisa, išijasa.
• kod blažih ozljeda posebice sportskih (uganuća, natučenja, iščašenja i hematoma) i u slučajevima kada je koža neoštećena.

Doziranje

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE

Inhalacije
• 2 - 3 kapi nakapati na rupčić ili dlanove, protrljati i snažno udisati
• u posudu s vrućom vodom ukapati 5 kapi Eusina i duboko kroz nos udisati pare 5 -10 minuta Inhalaciju provoditi 2 - 3 puta na dan

Kupke
• u kadu s toplom vodom ukapati 2,5 ml Eusin kapi (1 žličica). Trajanje kupke je 10 - 15 minuta. Kupke se primjenjuju svaka 2 do 3 dana.

Masaža
• na bolno mjesto više puta na dan utrljati Eusin kapi

PREDOZIRANJE

Prekomjerno inhaliranje pripravaka sa sadržajem eteričnog ulja paprene metvice može dovesti do reverzibilnih znakova mučnine, anoreksije, poremetnji rada srca i ataksije.

TERAPIJA PRI PREDOZIRANJU

Inhalaciju valja odmah prekinuti, omogućiti udisanje svježeg zraka i poduzeti uobičajene mjere za održavanje normalne funkcije organizma.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci