Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

FITOLAX ® prašak

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
FITOLAX ® prašak

SASTAV

5 g praška (1 priložena žličica) sadržava 3,5 g ljuskica sjemena indijskog trpuca (Plantaginis ovatae testa. Pomoćna tvar: aspartam.

PAKOVANJE

Kutija s 200 g praška i žličicom za doziranje.

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA I DJELOVANJE

FITOLAX prašak je regulator probave biljne osnove, odnosno biljni laksativ. Djelatnu komponentu FITOLAX praška čine mljevene ljuske sjemena indijskog trpuca. Njihovo je glavno svojstvo bubrenja, a samim time i povećanja volumena, temeljeno na prisutnosti topljivih vlakana koja tvore sluz. Ova je sluz čimbenik koji omekšava stolicu i omogućuje njen lakši prolazak kroz lumen crijeva. Osim navedenog povećava se i ukupni volumen crijevnog sadržaja koji mehanički (pritiskom na stijenku crijeva) izaziva peristaltičke valove što za posljedicu ima olakšano pražnjenje crijeva.
FITOLAX prašak ne nadražuje sluznicu crijeva, ne izaziva ovisnost čak i nakon dugotrajne primjene, dobro se podnosi i prikladan je za primjenu u starijih osoba.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

Izdaje se bez recepta, samo u ljekarnama.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakovanju.
FITOLAX prašak se ne smije primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

Čuvati pri temperaturi do 25°C.
FITOLAX prašak valja zaštititi od svjetla i vlage te nakon svake primjene bočicu dobro zatvoriti.
Čuvati izvan dohvata djeci!

Primjena

TERAPIJSKE INDIKACIJE

FITOLAX prašak primjenjuje se:
• kao laksativ u slučajevima kronične začepljenosti
• za olakšanu defekaciju nakon kirurškog zahvata (operacija hemeroida ili analne fistule, te drugih anorektalnih zahvata)
• za olakšanu defekaciju za vrijeme trudnoće kao i dojenja
• za regulaciju konzistencije stolice u bolesnika s lomovima kostiju zdjelice, bolesnika s divertikulskom bolesti i bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva
• kao poticaj radu crijeva u slučajevima sklonosti začepljenju
• kao dopunska terapija proljeva (Morbus Crohn, akutna i kronična dijareja nebakterijske prirode)

Doziranje

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE

ODRASLI primjenjuju FITOLAX prašak dva puta na dan, ujutro i navečer (najmanje jedan sat prije spavanja) i to:
• ujutro: 1 žličica, ravno napunjena i istresena u čašu s 1 dl hladne vode.
• navečer: 2 žličice, ravno napunjene i istresene u čašu s 2 dl hladne vode. Prašak je potrebno dobro promiješati i odmah popiti. Nakon toga potrebno je popiti još jednu čašu vode. Tijekom dana valja popiti 1-2 litre tekućine kako bi se osigurala potpuna učinkovitost.

DJECA mogu primjenjivati FITOLAX prašak samo po preporuci liječnika. Učinak FITOLAX praška nastupa unutar 24 sata, dok se potpuna učinkovitost očekuje nakon 2 -3 dana njegove uzastopne primjene.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci