Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Plivasept 1% krema 50 g

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Plivasept 1% krema 50 g

SVOJSTVA I DJELOVANJE

Plivasept antiseptička krema je bijele boje, ugodna mirisa. Sadržava klorheksidin, antiseptik brza i prolognirana baktericidnog djelovanja na vegetativne oblike gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, na gljive - uključujući Candidu albicans, na dermatofite i na lipofilne viruse - uključujući i HIV te na neke protozoe. Snažno djeluje na Staphylococcus aureus, najčešći uzročnik kožnih infekcija. Klorheksidin djeluje na bakterijske spore samo pri povišenoj temperaturi. Na uzročnika tuberkuloze i virus hepatitisa B ne djeluje. Baktericidni učinak nastupa za 15 - 30 sekundi i traje oko 6 sati, jer stvoreni tanki antimikrobni film štiti kožu od mikroorganizama koji na nju dospiju nakon nanošenja kreme. Klorheksidin u koncentracijama >0,01% djeluje baktericidno razaranjem stanične membrane, inhibicijom enzimskih sustava te koagulacijom protoplazme.
Zbog kationske prirode klorheksidin se čvrsto veže na kožu i sluznice. Neznatno se resorbira. Plivasept antiseptička krema nije otrovna, ne nadražuje kožu i ne izaziva reakcije preosjetljivosti. Djeluje i u prisutnosti krvi, gnoja, seruma, fecesa, mlijeka i drugih organskih tvari. Kompatibilna je s antibioticima. Lako se razmazuje i dobro upija. Miješa se s vodom pa se lako spere.

ČUVANJE

Plivasept antiseptička krema se čuva pri temperaturi do 25° C. 50 g

Primjena

INDIKACIJE, NAČIN I PODRUČJA UPORABE

Plivasept antiseptička krema u prvom je redu namijenjena za profilaksu infekcija koje se prenose rukama, osobito hospitalnih infekcija. Rabi se i za antisepsu intaktne i oštećene kože. Može poslužiti i za terapijsku primjenu.

ruke
- profilaksa hospitalnih infekcija
- zaštita medicinskog osoblja od infekcija i sprečavanje širenja infekcija rukama u vanbolničkoj primjeni

Plivasept antiseptička krema nanosi se na čiste, oprane i osušene ruke. Lagano se utrljava dok se ne upije. Ako je potrebno nanosi se više puta na dan. Ugodna je i jednostavna za uporabu, ne masti kožu ruku i ne smeta pri obavljanju poslova.

liječenje i profilaksa infekcija kože
- radi sprečavanja razvoja rezistencije bakterija prema antibioticima primjenjuje se naizmjenično s antibiotskim mastima nanošenjem na oboljelu površinu, npr. opeklina, rana i njihove okoline, te impetigo contagiosa
- profilaksa infekcija, npr. apscesa dojke, neonatalne sepse

obrada trajnih nosilaca klica, (osobito stafilokoka)
- nanosi se na kožu cijelog tijela

Plivasept antiseptička krema služi za bolničku i ambulantnu uporabu u kirurgiji, intenzivnoj skrbi, ginekologiji i opstetriciji, u odjelima za hemodijalizu i transfuziju krvi, u dojenačkim, u dječjim i zaraznim odjelima, u laboratorijima, u stomatologiji, u patologiji, zatim u hitnoj pomoći, u patronaži i u kućnim posjetama, u veterinarskoj praksi, u brijačkoj, frizerskoj, kozmetičkoj i pedikerskoj struci, u proizvodnji hrane i pića, u ugostiteljstvu i turizmu, u školama, vrtićima i dr.

Doziranje

PREDOZIRANJE

U primjeni kreme nije vjerojatno predoziranje.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci