Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hereditarni angioedem

Objašnjenje

Rijetka prirođena bolest koja se očituje ponavljanim epizodama oteklina potkožnog tkiva, bolovima u trbuhu, ponekad i gušenjem zbog otekline sluznice dišnog sustava. Promjene na tijelu najčešće nisu bolne i ne svrbe. Uzrok bolesti je nedostatak enzima inhibitora C1 esteraze koji u normalnim okolnostima sprječava aktivaciju sustava koji uzrokuje nastanak otekline. Neposredni povod nastanku otekline može biti trauma, vrućica, uzbuđenje, a nerijetko se ne može niti ustanoviti. Dijagnoza se postavlja nakon kliničkog pregleda, a potvrđuje se laboratorijskim nalazom nedostatka inhibitora C1 esteraze u krvi bolesnika. Liječi se hormonskom terapijom koja stimulira stvaranje spomenutog enzima (danazol), a u stanjima koja neposredno ugrožavaju život intravenski se primjenjuju preparati pročišćenog enzima. Dugoročna primjena ovih preparata za sada nije moguća jer je vijek trajanja primijenjenog enzima u organizmu vrlo kratak (oko 2 dana).

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177