Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Psorijatični artritis

Objašnjenje

Upalna bolest zglobova koja se često pojavljuje u bolesnika koji imaju kožnu bolest psorijazu. Zglobne se promjene češće javljaju u onih osoba s psorijazom koji imaju antigen tkivne podudarnosti HLA B 27. Ovaj se oblik artritisa ubraja u erozivne jer može dovesti do trajnih oštećenja zglobne hrskavice koja se očituju kao erozije. U tipičnim slučajevima zahvaćeni su distalni interfalangealni zglobovi na prstima (mali zglobovi koji su najbliži vršku prsta), a bolest često zahvaća kralježnicu i sakroilijakalne zglobove. Liječi se primjenom nesterodinih antireumatika, te lijekova koji modificiraju tijek bolesti (metotreksat, leflunomid, sulfasalazin, ciklosporin A), a u težim oblicima bolesti primjenom glukokortikoida. U bolesnika koji ne reagiraju na primjenu standardne terapije primjenjuju se biološki lijekovi koji blokiraju TNFα (infliksimab, adalimumamb, etanercept).

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177

Članci sa pojmom: Psorijatični artritis