Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Reaktivni artritis

Objašnjenje

Upala zglobova koja se pojavljuje tijekom, ili neposredno nakon, infekcije na nekom drugom (izvanzglobnom) mjestu u tijelu. Obično je riječ o artritisu koji se pojavljuje nakon urogenitalne infekcije (bakterijama kao što su Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis) ili infekcije probavnog trakta (salmonelama, šigelama, jersinijama). Najčešće su u asimetričnom rasporedu zahvaćeni veliki zglobovi koji podnose veća opterećenja (koljena, skočni zglobovi, zglobovi na nožnim prstima). Reaktivni se artritis najčešće očituje kao oligoartritis. Za razliku od većine reumatskih bolesti podjednako je čest u muškaraca i žena. Genetska sklonost za razvoj reaktivnog artritisa povezana je s antigenom HLA B 27. Bolest je manje agresivna od reumatoidnog artritisa, no može dovesti do trajnih posljedica. Liječi se kao i većina drugih upalnih reumatskih bolesti: lijekovima za zaustavljanje i usporavanje upalnog procesa, analgeticima i fizikalnom terapijom.

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177

Članci sa pojmom: Reaktivni artritis