Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sistemski eritemski lupus

Objašnjenje

Autoimuna upalna reumatska bolest koja može zahvatiti praktično bilo koji organ u tijelu. Uzrok joj je nepoznat, ali se zna da poremećaj mehanizma za popravak DNK-a u stanici ima određenu ulogu u nastanku bolesti. Nazočnost protutijela usmjerenih protiv jezgre stanice (takozvana antinuklearna antitijela ili antinuklearni faktor) osobitost su ove bolesti. Zahvaćenost kože vrlo je česta, a i ime bolesti potječe od leptirastog osipa na licu bolesnika. Najteži su oblici bolesti povezani sa zahvaćanjem bubrega i središnjeg živčanog sustava. Na sreću, najveći broj oboljelih ima blagu do srednje izraženu kliničku sliku. Nisu rijetki ni oni u kojih se na bolest može posumnjati na temelju nalaza antinuklearnih protutijela u serumu, a pritom bez izraženih kliničkih tegoba. Liječenje se temelji na primjeni glukokortikoida te drugih lijekova kao što su citostatici, antimalarici, nesteroidni protuupalni lijekovi.

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177