Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Waaler-Roseov test

Objašnjenje

Vrlo često upotrebljavana standardizirana laboratorijska metoda u reumatologiji i kliničkoj imunologiji. WR-testom ustanovljava se nazočnost takozvanih reuma faktora u krvi bolesnika. Reuma faktori su imunoglobulinska protutijela usmjerena protiv dijelova molekula vlastitih imunoglobulina. U WR-testu se ovčji eritrociti oblažu imunoglobulinima i potom izlažu serumu ispitanika. Ako u serumu ispitanika ima reuma faktora, oni će se vezati na eritrocite, što se potom prikladnim postupcima može učiniti vidljivim. Serum ispitanika zatim se razrjeđuje, a rezultat se izražava kao vrijednost razrjeđenja seruma u kojem je još moguće potvrditi nazočnost reuma faktora (primjerice 1:32, 1:64, 1:128,?). Najmanjim se pozitivnim rezultatom smatra titar 1:64 (odnosno 1:32 u nekim laboratorijima). Waaler-Roseov test pozitivan je u reumatoidnom artritisu (90% bolesnika), u nekim drugim upalnim artropatijama, ali treba imati na umu da može biti pozitivan u cijelom nizu raznih bolesti i stanja (najčešće prolazno). Danas postoje preciznije i reproducibilnije biokemijske metode za dokazivanje reumatoidnog faktora tako da se WR-test pomalo povlači iz uporabe.

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177