Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Whippleova bolest

Objašnjenje

Rijetka bolest probavnog sustava u kojoj je zahvaćeno tanko crijevo i pridruženo limfatičko tkivo. Riječ je o bolesti s dokazanim infektivnim uzročnikom. Klinički se očituje probavnim tegobama (malapsorpcija i steatoreja, tj. neprimjerena resorpcija masti iz crijeva s posljedičnom pojavom prekomjerne količine masti u stolici), povećanjem limfnih čvorova te artritisom. Bolest obično započinje zgloboboljama i upalom zglobova koji prethode pojavi probavnih tegoba (ponekad i nekoliko godina). Zahvaćeni su gležnjevi, koljena i ručni zglobovi. S obzirom na to da se promjene premještaju s jednog velikog zgloba na drugi, ponekad se zamijeni s reumatskom vrućicom. U osoba s antigenom tkivne podudarnosti HLA B27 često je zahvaćanje sakroilijakalnih zglobova i aksijalnog skeleta. Epizode bolova i upale potraju po nekoliko dana i obično prolaze bez trajnih deformacija zglobova. Ponovne pojave i remisije uobičajene su u Whippleovoj bolesti. Bolest se liječi antibioticima, a zglobno zahvaćanje nesteroidnim antireumaticima.

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177