Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Spontani i ponavljani pobačaj

Spontani i ponavljani pobačaj

Spontani i ponavljani pobačaj
 • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
 • Broj pregleda: 1.740
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Definicija

Tradicionalno, spontani se pobačaj definirao kao svaki neželjeni prekid trudnoće do navršenih 28 tjedana trudnoće, međutim, napretkom medicine i povećanjem mogućnosti preživljenja sve mlađih plodova, danas se spontani pobačaj definira kao neželjeni prekid trudnoće prije 24. tjedna ili čak 22. tjedna, odnosno one u kojih je plod lakši od 500 grama. Ukoliko se uzastopno izgube dvije ili više trudnoća, govorimo o habitualnom ili ponovljenom pobačaju.

Učestalost

Smatra se kako se na svakih 100 oplođenih jajnih stanica čovjeka rađa 10-25 djece koja su sposobna za život izvan maternice. Većina ostalih trudnoća gubi se spontanim pobačajem, tim češće što je trudnoća kraća.

Uzroci

Mogući uzroci spontanog i ponavljanog pobačaja su:

 • poremećaj građe zametka zbog poremećaja kromosoma, genskih poremećaja, infekcija, otrova, fizikalnih ili kemijskih faktora
 • imunološki poremećaj kada dijete ima antigene koje je naslijedilo od oca i majčino tijelo ga prepoznaje kao strano tkivo i razvija protutjela na njega
 • slabost vrata maternice
 • hormonski poremećaji: šećerna bolest majke, bolesti štitnjače, manjkavost žutog tijela koje proizvodi hormone potrebne u trudnoći
 • bolesti majke ili ploda koje dovode do nedovoljne funkcije srca, bubrega, jetre ili drugih organa, poremećaja zgrušavanja krvi, sistemske infekcije id.
 • poremećaj građe maternice
 • zagađenje okoliša
 • trauma ploda, osobito tijekom dijagnostičkih zahvata u ranoj trudnoći (biopsija, rana amniocenteza, placentocenteza)

Simptomi i oblici pobačaja

Simptomi pobačaja su: krvarenje iz rodnice, stezanje maternice koje uzrokuje bolove u donjem dijelu trbuha, istjecanje plodne vode, izlaženje dijelova posteljice i ploda iz rodnice. Ovi se simptomi mogu javljati u raznim kombinacijama i biti različite jačine. Zbog toga je svako krvarenje u trudnoći znak koji obavezno treb

Prijeteći pobačaj (abortus imminens) - postoji samo krvarenje različite jačine. Ako je plod živ, trudnoću je moguće zadržati.

Započeti pobačaj (abortus incipiens) - krvarenje i bolovi su jači - ukoliko je plod još živ, trudnoću je moguće zadržati.

Pobačaj u toku (abortus in tractu) - krvarenje i bolovi su jaki, a plod ili njegovi dijelovi već u kanalu maternice.

Nepotpuni pobačaj (abortus incompletus) - krvarenje i bolovi traju neko vrijeme, trudnica je primijetila ispadanje tkiva ili ugrušaka iz rodnice; ušće maternice je još otvoreno.

Potpuni pobačaj (abortus completus) - bolovi i krvarenje su se smirili, maternica je veličine kao i prije trudnoće, ušće maternice je zatvoreno.

Anembrionalna trudnoća (graviditas anembrionalis, engl: blighted ovum, vještičino jaje) - trudnoća kod koje odumru embrijske stanice, ali hranidbene stanice oko njih nastave rast još neko vrijeme.

Zadržani pobačaj (abortus retenus, missed abortion) - mrtvi plod i mrtve hranidbene stanice (trfoblast) ostaju još neko vrijeme u maternici. Obično se ustanovi izostanak normalnog porasta maternice, plod je ultrazvučno bez srčane akcije, bez plodne vode ili se počeo razlagati.

Nekomplicirani febrilni pobačaj - spontani pobačaj kod kojeg se razvije povišena tjelesna temperatura do 38°C zbog blage infekcije unutarnjeg sloja maternice, endometrija. Infekcija se ne širi na ostale organe pa se zove nekomplicirana. Liječenje je antibiotsko.

Komplicirani ili septički pobačaj - nakon spontanog pobačaja nastaje upala koja se širi na okolne organe, prisutna je visoka tjelesna temperatura, opće loše stanje, bolovi. Liječenje se provodi kombinacijom antibiotika.

Cervikalni pobačaj - dijelovi odbačenog zametka nalaze se u donjem dijelu maternice i ne mogu izići jer je stisnuto ušće maternice. Cervikalni pobačaj ne smijemo zamijeniti s vrlo opasnom cervikalnom trudnoćom.

Dijagnoza

Dijagnoza spontanog pobačaja postavlja se uzimanjem detaljnih podataka o sadašnjoj i prijašnjoj trudnoći i simptomima, ginekološkim pregledom nakon kojeg slijedi ultrazvučni pregled i određivanje beta-HCG u krvi trudnice.

Liječenje trudnoća sa simptomima spontanog pobačaja

Prijeteći pobačaj kod kojeg je plod živ ima izgleda za liječenje u 50% žena; izgleda za nastavak trudnoće ima i kod započetog pobačaja. Ostale stupnjeve pobačaja ili prva dva uz ultrazvučno dokazan mrtvi plod, liječiti je besmisleno. Ukoliko je ultrazvučni nalaz nesiguran, nalaz se ponavlja za sedam dana i ako ne dođe do porasta ploda ili se i dalje ne mogu zabilježiti otkucaji srca, trudnoća se ne razvija kako treba i treba je prekinuti.

Načini dovršenja spontanog pobačaja ovise o trajanju trudnoće, simptomima i nalazu liječnika, a uključuju lijekove i kirurški zahvat (proširenje vrata maternice, odstranjenje ploda i posteljice, provjera kiretom je li materište prazno).

Ponavljani pobačaji

U mlađih osoba, preporučuje se obrada tijekom prvog tromjesečja nakon dav, a u žena starijih od 35 godina i nakon samo jednog spontanog pobačaja. Dijagnostički postupak uključuje:

 • detaljne informacije o supružnicima, bolestima njih i njihove rodbine
 • detaljan pregled
 • provjera kromosoma supružnika
 • provjera postojanja protutjela u krvi
 • mjerenje bakra u krvi
 • pretrage rodnice i vrata maternice na mikroorganizme
 • određivanje protoka krvi u ženskim spolnim organima
 • testove kojima je cilj isključiti druge bolesti koje možda uzrokuju pobačaj: šećerna bolest, bolesti štitnjače, funkcija žutog tijela)
 • provjera statusa jajnika

Ishod slijedeće trudnoće ovisi o nizu čimbenika, a povoljniji je ukoliko je žena mlađa od 30 godina, ako su izgubljene najviše tri trudnoće i ako je žena uključena u skrb visoko specijalizirane institucije. Njih 40-50% će normalno iznijeti slijedeću trudnoću. Istraživanjima nije pronađena nikakva povezanost psihičkih čimbenika i ponavljanog spontanog pobačaja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari