Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bolest modernog doba koja sve više zahvaća djecu

Bolest modernog doba koja sve više zahvaća djecu

Bolest modernog doba koja sve više zahvaća djecu
 • Objavljeno: Nedjelja, 02.09.2012.
 • Broj pregleda: 1.026
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Je li vaše dijete pretilo?

Pretilost označava višak tjelesne masti. Ne postoji opća suglasnost za određivanje standarda pretilosti kod djece i adolescenata, za razliku od odraslih. Ipak, većina stručnjaka koristi indeks tjelesne mase kao pokazatelj pretilosti. Drugi pak smatraju da je dijete pretilo kada je njegova tjelesna težina najmanje 20% veća u odnosu na težinu njegovih vršnjaka.

Iako je u prošlosti bila rijetka, pretilost je sada jedna od najraširenijih problema. Često se naziva i bolešću modernog doba, a najgore od svega je što sve češće zahvaća djecu i adolescente. Ukupan broj pretilih se sve više povećava.

Pretilost ima značajan učinak na kvalitetu življenja pojedinca, povećava rizik od nastanka brojnih zdravstvenih problema, a može uzrokovati emocionalne i socijalne probleme. Pretila djeca imaju veću vjerojatnost da će biti pretila i u odrasloj dobi, čime dolazi do cjeloživotne opasnosti od nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema, poput bolesti srca i moždanog udara.

 • Ukoliko je vaše dijete pretilo, trebate znati da se daljnje debljanje može spriječiti. Roditelji mogu svojoj djeci pomoći da održe zdravu težinu.
 • U djetinjstvu, dojenje i odgađanje uvođenja čvrste hrane može pomoći u prevenciji pretilosti.
 • U ranom djetinjstvu djeca trebaju jesti zdrave, niskomasne namirnice i svakodnevno sudjelovati u umjerenim fizičkim aktivnostima.
 • Njihovo gledanje televizije treba ograničiti na 7 sati tjedno, a to uključuje i sjedilačke načine zabave kao što su video igre i surfanje Internetom.
 • Stariju djecu treba naučiti da sami izaberu zdrave i hranjive namirnice i da razvijaju naviku fizičkog kretanja.
 • Izbjegavajte grickanje tijekom dana.
 • Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića koji su puni šećera.

Uzroci dječje pretilosti

Udebljat će se svatko tko svakodnevno unosi više kalorija nego ih potroši. Ukoliko se to s vremenom ne promijeni, doći će do pretilosti. Međutim, postoje faktori koji utječu na debljanje djece.

Genetika

Pretilost na neki način kruži u obitelji. Dijete, čiji su roditelji, brat ili sestra pretili, ima veći rizik od nastanka pretilosti. Genetika može povećati rizik od nastanka pretilosti, ali ona sama ne uzrokuje pretilost, već način prehrane i razina tjelesne aktivnosti.

Prehrambene navike

Navike djece i adolescenata su se, za razliku od prije nekoliko desetljeća, značajno promijenile. Umjesto voća, povrća i cjelovitih žitarica češće konzumiraju brzu hranu, sokove i slatkiše. Takva hrana ima visok postotak masti i kalorija, a nizak postotak hranjivih tvari.

Socioekonomski status

Obitelji s malim prihodima, kao i obitelji gdje su roditelji nezaposleni će češće unositi hranu koja nema značajne nutritivne vrijednosti.

Fizička neaktivnost

Popularnost gledanja televizije, računala i video igara je potaknula sjedilački način života kod velikog broja djece i adolescenata. Djeca sate provode pred televizorima, a što je najgore, roditeljima to odgovara jer im zbog užurbanog načina života treba malo mira.

Današnji roditelji imaju puno obaveza, a zbog straha za sigurnost djece, jer je svijet postao mjesto nasilja, mnogi sprječavaju djecu u sudjelovanju u aktivnostima izvan škole, a školski tjelesni program često nije dovoljan.

Iako postoje bolesti (neravnoteža kemijskih tvari u tijelu, razni poremećaji) koje uzrokuju pretilost kod djece, češći su slučajevi gdje su djeca sama za to odgovorna, ali i njihovi roditelji.

Kada trebate potražiti medicinsku pomoć?

 • Ako vi ili vaši bližnji misle da vam je dijete pretilo.
 • Ako se vaše dijete pretjerano brine oko svoje težine.
 • Ako vaše dijete ima poteškoće kod obavljanja fizičkih aktivnosti.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari