Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Problemi sa sluhom kod djece

Problemi sa sluhom kod djece

Problemi sa sluhom kod djece
 • Objavljeno: Petak, 07.12.2012.
 • Broj pregleda: 1.131
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Sve veći broj djece rađa se s problemima sa sluhom, ili, još gore, bez sluha. Svaki znak ranog gubitka sluha je opasan i može utjecati na razvoj govora, za kojeg stručnjaci tvrde da se počinje u prvim mjesecima života.

Nažalost, problemi sa sluhom kod djece se često ne dijagnosticiraju na vrijeme. Velikom broju djece se problemi sa sluhom identificiraju tek u dobi od 2 godine. Srećom, postoje razne tehnike i načini pomoću kojih možete ranije primijetiti probleme sa sluhom.

Koji su uzroci problema sa sluhom?

Djeca dožive gubitak sluha zbog raznih uzroka, uključujući:

Upala uha

Upala uha se često javlja kod male djece jer kod njih Eustahijeva cijev nije u potpunosti razvijena. Vrlo lako može doći do infekcije srednjeg uha i nakupljanja tekućine iz bubnjića. Čak i ako bol nije prisutna, tekućina može oštetiti sluh barem privremeno. U teškim slučajevima, upala srednjeg uha može uzrokovati trajan gubitak sluha.

Genetika

Neka djeca se rađaju s problemima sa sluhom koji mogu biti rezultat genetike ili problema u trudnoći i tijekom poroda. Kod više od polovice djece koja imaju problema sa sluhom razlog je genetski faktor. Gubitak sluha mogu uzrokovati tegobe tijekom trudnoće, kao što je gestacijski dijabetes i prijevremeni porod.

Stečeni gubitak sluha

Razni faktori mogu izazvati gubitak sluha kod djece, uključujući bolesti kao što su meningitis, rubeola, vodene kozice ili gripa. Ozljede glave, vrlo glasni zvukovi i neki lijekovi također mogu izazvati gubitak sluha.

Znakovi i simptomi gubitka sluha

Kao roditelj, vjerojatno ćete prvi primijetiti da nešto sa sluhom vašeg djeteta nije u redu. Znakovi na koje trebate obratiti pažnju su:

 • ne reagira na glasne zvukove
 • ne reagira na vaš glas
 • simptomi upale uha
 • dijete često povlači i trlja uho
 • neprestano je razdražljivo
 • često traži da pojačate glasnoću televizora
 • dijete je neraspoloženo
 • prisutna je groznica
 • žali se da ga uho boli

Ako sumnjate da vaše dijete ima problema sa sluhom, svakako se obratite liječniku.

Dijagnosticiranje gubitka sluha

Mnoge bolnice primjenjuju rutinske pretrage kod tek rođene djece. Neke bolnice rade pretrage samo kod djece koja imaju povećani rizik od nastanka gubitka sluha. Od pedijatra možete zatražiti pretragu koja će provjeriti sluh vašeg djeteta.

Liječenje

Lijekovi

Pedijatar može preporučiti antibiotike ili neku drugu vrstu lijekova za vaše dijete.

Cjevčica za uho

Ako pedijatar primijeti da se stanje ne poboljšava vjerojatno će vam preporučiti da se djetetu stavi cjevčica u uho koja će uho osloboditi od viška vode i spriječiti infekciju.

Slušna pomagala

Pedijatar će vas uputiti otorinolaringologu koji će preporučiti pomagalo koje najbolje odgovara vašem djetetu. Sva djeca starija od mjesec dana smiju koristiti pomagala.

Implantati

Mnoga djeca i odrasli koriste elektroničke uređaje koji poboljšavaju sluh. Implantati se obično koriste kod djece s ozbiljnijim problemima sa sluhom i u slučajevima kada slušna pomagala nisu bila učinkovita.

Ostali uređaju

Postoji niz uređaja koji će poboljšati sluh vašeg djeteta. Posavjetujte se s otorinolaringologom o tome koji uređaj je najprikladniji za vaše dijete.

Savjeti za roditelje

Educirajte se

Razne web stranice, neprofitne organizacije i ustanove vas mogu obavještavati o najnovijim slušnim pomagalima i uređajima.

Komunicirajte

Pričajte s liječnikom, partnerom i obitelji. Također se možete uključiti u grupu roditelja koji prolaze kroz isto što i vi.

Povežite se s djetetom

Istraživanja su pokazala da djeca, koja pate od problema sa sluhom, često osjećaju da su socijalno izolirani. Kako biste svome djetetu pomogli da se što bolje nosi sa svojim stanjem, razgovarajte s njim.

Ne zaboravite na sebe i vezu s partnerom

Briga o djetetu s problemima sa sluhom vas može iscrpiti. Roditelji često zanemare sebe i odnos s partnerom. Zapamtite da na taj način svome djetetu uopće ne pomažete. Izdvojite vrijeme za sebe i partnera jer će vaše dijete tada biti sretnije.

Komentari