Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bjelančevine u majčinom mlijeku

Bjelančevine u majčinom mlijeku

Bjelančevine u majčinom mlijeku
  • Objavljeno: Petak, 24.07.2015.
  • Broj pregleda: 1.745
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bjelančevine u majčinom mlijeku

Količina bjelančevina u majčinu mlijeku savršeno se prilagođava dobi i potrebama Vašeg djeteta u svakoj razvojnoj fazi.

Majčino je mlijeko uistinu izvanredno! Jeste li znali da se sastav majčina mlijeka mijenja ovisno o dobi Vašeg djeteta? To je zato što su potrebe djeteta tijekom njegova rasta i razvoja različite.

Ključni sastojak koji se mijenja su bjelančevine.

Majčino mlijeko u početku sadrži više bjelančevina jer su one potrebne djetetu kako bi moglo veoma brzo rasti, a kasnije se količina bjelančevina u majčinu mlijeku smanjuje zbog manjih potreba.

Postoji još jedan razlog zašto se udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja ovisno o dobi djeteta, a to je da se on prilagođava količini majčina mlijeka koju dijete popije. U prvim mjesecima života dijete pije male količine majčina mlijeka pa je stoga u tom razdoblju udio bjelančevina u 100ml majčina mlijeka visok.  U sljedećim mjesecima života dijete pije veće količine majčina mlijeka zbog čega udio bjelančevina u 100ml opada kako bi potrebe rasta i razvoja djeteta i dalje bile zadovoljene.

Prilagodbom na sve sporiju brzinu rasta i povezano smanjenje zahtjeva za bjelančevinama, udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja se kako bi savršeno zadovoljio potrebe dojenčeta.

Jedinstvena kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku upravo je ono što ga čini tako posebnim.

Bjelančevine se sastoje od manjih sastavnica,  aminokiselina. Svaka aminokiselina ima specifičnu ulogu u zdravlju i razvoju djeteta te je stoga svaka od njih potrebna u točno određenim količinama. Upravo kombinacija tih aminokiselina u odgovarajućim količinama određuje kvalitetu bjelančevine. Na primjer, kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku značajno se razlikuje od kvalitete bjelančevina u kravljem mlijeku.

Saznajte više u vaznosti i ulozi bjelančevina u majčinom mlijeku: www.bebe-nestle.hr

Komentari