Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najčešća pitanja vezana uz dojenje

Najčešća pitanja vezana uz dojenje

Najčešća pitanja vezana uz dojenje
  • Objavljeno: Petak, 24.07.2015.
  • Broj pregleda: 185
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Najčešća pitanja vezana uz dojenje

Pedijatrica dr. Diana Puževski odgovara na najčešća pitanja mama vezana uz dojenje.

1. Dojiti na zahtjev djeteta ili po rasporedu?

Preporuka je da se dijete doji na zahtjev jer često dojenje stimulira proizvodnju mlijeka. Ono funkcionira po principu ponude i potražnje. Kako će se povećavati laktacija, to će se intervali između dojenja prvo noću, a potom i danju, polako povećavati.

2. Kako procijeniti imam li dovoljno mlijeka i napreduje li dijete dovoljno?

Djetetov rast i dobitak na tjelesnoj masi najbolji su pokazatelj adekvatne količine mlijeka. U početku dojite 8-12 puta dnevno kroz 24 sata, pratite broj mokrih pelena koji bi trebao biti oko 6 dnevno nakon prvog tjedna života. U prvom tromjesečju mjesečni prirast na težini je prosječno oko 750g, a tjedni 175g, no raspon očekivanog tjednog prirasta se kreće od 120g do 240g. Zamolite patronažu da Vam izvaže dijete jednom tjedno kako bi mogli pratiti dinamiku prirasta. Vaganje na dnevnoj bazi ili nakon svakog obroka ne preporučamo.

3. Kako prepoznati rane znakove gladi novorođenčeta?

Rani znakovi gladi prepoznaju se po mimici sisanja, okretanju glavice na stranu i refleksu hvatanja usnama, sisanju šaka, brzim pomicanjem oka ispod kapaka što upućuje na plitak san. Plač je kasni znak gladi i tada je dojenče već teže umiriti i podojiti.

4. Što učiniti kod bolnih i napuklih bradavica?

One su u pravilu posljedica pogrešne tehnike dojenja. Nastaju zbog pogrešnog zahvaćanja dojke u smislu da dijete hvata samu bradavicu bez areole. Može biti posljedica i pogrešnog odvajanja s dojke, nepravilnog korištenja izdajalica, neadekvatnog grudnjaka, korištenja sapuna i drugih sredstava koja isušuju.

Prije svega revidirajte položaj i tehniku dojenja, dojenje započnite na manje bolnoj dojci, nakon dojenja na dojku nanesite manju količinu lanolina.

5. Upala dojke (mastitis) i dojenje

Simptomi mastitisa su bolna i osjetljiva dojka, povišena tjelesna temperatura, poremećaj općeg stanja, iscrpljenost, zimica, bolovi u mišićima, mučnina. To je stanje koje zahtijeva odmah konzultaciju s liječnikom. Ne prekidajte dojenje, dojite što češće. Liječnik će ordinirati terapiju, a Vi ćete si pomoći tako da prvo pokušate dojiti na upaljenoj dojci, a ukoliko to predstavlja veliku bol, dojite na zdravoj dojci, a bolesnu izdajajte. Povećajte unos tekućine, nježno masirajte dojku, odmarajte. Infekcija ne ugrožava Vaše dijete.

Više pročitajte na www.bebe-nestle.hr.

Komentari