Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bebina druga godina razvoja

Bebina druga godina razvoja

Bebina druga godina razvoja
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Broj pregleda: 441
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hoda samo

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka dolazi početkom druge godine: vaše dijete hoda bez pomoći. Većina djece počinje hodati između 9. i 17. mjeseca. Prosječna starost je oko 14 mjeseci.

Trčanje

Oko šestog mjeseca nakon što je dijete naučilo hodati, počet će trčkarati.

Usponi

Većina roditelja ne čeka s oduševljenjem penjanja na namještaj. Međutim, to je još jedna prekretnica važna za djetetov razvoj. Iako dob varira, vaše dijete će se vjerojatno početi penjati na namještaj i stepenice tijekom druge godine.

Udaranje lopte

Udaranje lopte može se činiti jednostavnima, ali zahtijeva složen skup sposobnosti. Vaše dijete treba fizičku koordinaciju za udarac, plus vještine razumijevanja uzroka i posljedica. Starija djeca mogu učiniti vezu - ako udare loptu nogom, ona će se pokrenuti. Usput, kad dijete otkrije da lopta može odskočiti, on ili ona će vjerojatno bacati igračke, hranu i druge objekte da vide mogu li i oni odskočiti.

Crtanje

Tijekom druge godine, djeca dobivaju veću kontrolu nad mišićima u rukama i prstima. Ove fine motoričkih sposobnosti pomažu djeci da šaraju s bojicama i jedu sa žlicom.

Iluzije

Između 18. i 24. mjeseca, promjene u mozgu dovode do važne prekretnice: sposobnosti da dijete ima iluzije. Dijete će "hraniti" medvjedića ili govoriti u igračku telefon.

Govor

Možete očekivati da ćete čuti neke stvarne riječi u dobi između 15. i 18. mjeseca. Između 18. i 24. mjeseca, većina djece izgovara jednostavne fraze, poput "nema više" ili "idi tamo." Možete i čuti kratke rečenice.

Igra s prijateljima

Do kraja druge godine, većina djece pokazuje više interesa u društvu druge djece.

Komentari