Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razvoj i rast djeteta - 1. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 1. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 1. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Broj pregleda: 3.541
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Budući da je beba bila sklupčana unutar maternice do nedavno, vaše novorođenče će vjerojatno izgledati malo otečeno, a ruke i noge nisu u potpunosti ispružene. Ne brinite jer će beba malo po malo do 6. mjeseca, u potpunosti izravnati ruke i noge!

Nemojte pokušati svladati umijeće brige za bebu odjednom. Ne žurite se, dajte vremena sebi i bebi. Vaše novorođenče je izdržljivije nego što možda mislite. Bebin je vid je još uvijek prilično zamućen. Bebe se rađaju kratkovidne, tako da jasno može vidjeti vaše lice tek kada ste u blizini.

Ne brinite se ako vas dijete ne gleda ravno u oči od samog početka. Novorođenčad često obraća pozornost na obrve, kosu ili na kretanje usta. Kako vas beba upoznaje u prvom mjesecu, postat će sve više zainteresirana za gledanje u oči. Studije pokazuju da novorođenčad radije gleda ljudska lica nego druge predmete ili igračke.

Dva do četiri dana nakon rođenja mlijeko dolazi u grudi. Dok se to ne dogodi, beba pije hranjivi kolostrum. Neki znakovi da beba dobiva dovoljno mlijeka su: vaše grudi se prazne i mekše su nakon hranjenja, beba ima dobru boju i čvrstu kožu, beba raste, možete čuti kako guta, ima dobru stolicu i najmanje pet do šest mokrih pelena na dan. Bilo da dojite ili hranite dijete formulom, imajte na umu da sve bebe rastu različitom brzinom.

Ako osjećate nelagodu u grudima, nemojte misliti da dojenje nije za vas, jer je previše bolno. To je osjećaj koji će se smanjiti kako se vaše tijelo prilagođava dojenju.

Novorođenče može imati čak osam do dvanaest stolica na dan, ali dokle god ima barem jednu stolicu, najvjerojatnije je sve u redu. Ako dojite, bebina stolica može izgledati mekše.

Čak ovako rano, bebe mogu prepoznati lice, a čak i ponekad oponašati geste. Čak i ako dijete ne kopira izraze, ono ih pamti i uči.

Mala djeca provode puno vremena spavajući, a najsigurniji položaj je spavanje na leđima. No, kada je beba budna, stavite ju na trbuščić. To će ojačati vratne mišiće.

2. tjedan

Vaša maternica je bila topla i ugodna okolina za bebu, i sada treba vremena da se dijete prilagodi raznim znamenitosti, zvukovima i životu izvan vašeg tijela.

Jedini način na koji vaša beba zna komunicirati je plačem, ali možete komunicirati s njom glasom i dodirom. Ona sada može prepoznati vaš glas među drugim glasovima.

Vaša beba se vjerojatno voli držati, ljubiti, maziti i nositi. On će čak ispustiti zvuk kad čuje vaš glas ili vidi vaše lice, i bit će nestrpljiva da vas pronađe u gomili.

Ako vaša beba plače više od tri sata u nizu tri ili više dana u tjednu najmanje tri tjedna, a nema medicinskog objašnjenja, postoji šansa da ju muče kolike. Kolike mogu djelovati doista neugodno, a plač i nemir mogu početi u bilo koje doba dana, ali je najčešće najintenzivniji između 18 sati i ponoći.

Srećom, kolike ne traju zauvijek. Šezdeset posto beba će proći najgore do 3 mjeseca, a kod 90 posto beba se javlja poboljšanje od 4. mjeseca. Nakon rođenja, vaš liječnik (ili vaš partner) će bezbolno smanjiti djetetovu pupčanu vrpcu, ostavljajući pupčani patrljak. Primijetit ćete da će nakon prvih nekoliko tjedana preostali dio otpasti. Za to vrijeme, nemojte kupati dijete u kadi, veća ga operite spužvom.

Možda ćete primijetiti da beba postaje razdražljiva ili nemirna na kraju dana. To je normalno. Dijete je jednostavno preplavljeno novim slikama i zvukovima i treba mu vremena da se na njih navikne. Bebini otkucaji srca i brzina sisanje se zapravo promijene kad se susretne s novim zvukom. Kada primijetite da beba postaje nervozna, masirajte ju, ljuljajte ili mazite da joj pomognete da se umiri.

Kao novi roditelj, normalno je da osjećate neki stupanj emocionalne ranjivosti. Barem 60 do 80 posto novih majki iskusi postporođajnu depresiju ili baby blues, blaži oblik depresije koji uzrokuje plačljivost, anksioznost, probleme sa spavanjem, razdražljivost i neraspoloženje. Ako osjećate bilo koji od simptoma, tugu koja traje cijeli dan, umanjeno zanimanje za gotovo sve, poteškoće u koncentraciji, promjenu apetita, anksioznost, pretjeranu krivnju, napade panike ili suicidalne misli, odmah se obratite se svom liječniku.

3. tjedan

I dalje stavljajte bebu na trbuh kad je budna. Bebe trebaju spavati na leđima, ali također trebaju svaki dan kada su budne biti određeno vrijeme na trbuhu kako bi se jačali vratni mišići, koji pomažu podići se, prevrnuti se, sjesti ili puzati. Ležanje na trbuhu će pomoći spriječiti da lubanja bude ravna zbog ležanja na leđima.

Do kraja ovog tjedna, beba može podići glavu nakratko i eventualno se premjestiti iz jedne strane na drugu kad leži na trbuhu. Pokušajte stavljati lice ispred bebe kako bi ju potaknuli da drži glavu gore i pogleda. Uskoro će kontrola živčanog sustava i mišića biti bolja, pa će njezini grčeviti pokreti postati uravnoteženiji.

Ako vi ili partner pušite, izbjegavajte pušenje u bebinoj blizini. Pasivno pušenje može biti izuzetno opasno za dijete: slabi pluća, čini bebe sklonijima infekcijama uha, povećava mogućnost razvoja poremećaja disanja, a udvostručuje rizik od sindrom iznenadne dojenačke smrti. Čak i ako ne pušite kada je beba u sobi, štetne kemikalije se šire cijelim mjestom stanovanja.

Neke mame govore o osjećaju povezanosti od samog početka. To je postala prevladavajuća slika o tome što veza između majke i bebe treba biti. No, ta veza nije jedinstvena ni čarobno stvorena od samog početka. Za više od polovice novih majki, za osjećaj povezanosti treba malo vremena, a za to postoji dobar razlog.

Rođenje i oporavak mogu biti teže fizičko iskustvo, osobito ako postoje komplikacije. Ako zbog toga niste proveli puno vremena s bebom, a kamoli bili u potpunosti odgovorni za brigu oko bebe, mogu se pojaviti tjeskoba i briga oko toga jeste li dobra majka. Vaš odnos s djetetom nije toliko drugačiji od drugih odnosa. Zbližavanje može potrajati i zahtijeva interakciju kako bi se pojavio osjećaj privrženosti, razvio se i sazrio.

Dakle, nema potrebe da se osjećate krivima ako vas istog trenutka ne preplave dugo očekivani osjećaji. Dajte vremena sebi i bebi i na kraju nećete moći zamisliti život bez nje.

Ako se nakon nekoliko tjedana osjećate depresivno i tužno, možda patite od postporođajne depresije. Deset posto novih majki pati od ovog oblika depresije, potaknutim velikim dijelom zbog hormonalnih promjena nakon porođaja. Osim dužeg osjećaja ambivalentnosti oko majčinstva, popratni simptomi uključuju nesanicu, anksioznost, promjene u apetitu i suicidalne misli.

4.tjedan

Vaša beba može gugutati, izraziti neslaganje i proizvoditi zvukove da izrazi svoje osjećaje. Neke bebe se počinju mrštiti i smijati. Razgovarajte s bebom licem u lice. Ona će uživati!

Ako morate nešto učiniti, beba će i dalje uživati slušajući vaš glas s drugog kraja sobe. Korištenje različitih glasova u komunikaciji može zapravo naučiti bebu o strukturi i funkciji jezika. Igranje s bebom je savršen način da ju nježno vodite u novi i nepoznat svijet.

Igračke koje su zanimljive za pogledati, udariti i slušati potaknut će bebu da maše ručicama i nogicama što će ležeći položaj učiniti mnogo zanimljivijim! Možete čak leći na pod pored bebe i pridružiti se zabavi.

Beba još uvijek nema koordinaciju između ruke i oka da posegne za objektom koji prođe ispred nje. Ta će se vještina razviti oko 4. mjeseca starosti. U međuvremenu, morat ćete joj stavljati igračke u ruku. U trenutku rođenja beba nije imala pojma da su ruke i noge dio njenog tijela To se sve sada mijenja i ona počinje istraživati svoje tijelo. Dijelovi koje prve otkriva su ruke i noge.

Bebe imaju problema s reguliranjem svoje tjelesne temperature, a ni njihova cirkulacija još nije dovedena do savršenstva. Imajte na umu da nešto bebine topline bježi iz tijela kroz ruke i noge. Pobrinite se da hladnim danima prstići budu pokriveni, posebno kada izlazite van u šetnju.

Čak i najsretnija osoba na zemlji ima pomiješane osjećaje kada postane novi roditelj. Proveli ste devet mjeseci zamišljajući kakvo će dijete biti, kako ćete se osjećati i kako će vam izgledati život, a to možda i nije točno ono što ste dobili. Roditelji beba rođenih sa zdravstvenim problemima su posebno ranjivi na ovaj osjećaj da ne dobivaju ono što su tražili. No, roditelji zdrave djece često imaju takve osjećaje, iako za njih nemaju nikakvog razloga.

U svim ovim situacijama, usredotočite se na to da imate prekrasnu bebu. A ipak, često imaginarne bebe ne plaču, a prave bebe ponekad ne prestaju plakati. Sve je to normalan proces navikavanja na novog člana obitelji. Rijetko tko govori o ovoj pojavi, ali to je savršeno normalno i ljudski. Dakle, ako je vaša radost pomiješana sa malo žaljenja, ne osjećajte krivnju. Dajte si malo prostora da se priviknete na novu situaciju, a zatim uživajte u svakom novom danu sa svojom bebom.

Komentari