Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zdravi spermiji: poboljšanje plodnosti

Zdravi spermiji: poboljšanje plodnosti

Zdravi spermiji: poboljšanje plodnosti
  • Objavljeno: Utorak, 15.01.2013.
  • Broj pregleda: 2.579
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kvaliteta i količina su važni

Vaš stil života i izloženosti određenim ekološkim čimbenicima mogu utjecati na spermu i plodnost. Unatoč nekoliko mjeseci truda, vi i vaša partnerica još uvijek niste zanijeli. Možda niste spremni tražiti procjenu plodnosti, ali možda se pitate da li radite sve što možete da provjerite imate li zdravu spermu.

Muška sperma ovisi o kvaliteti i količini na koju mogu utjecati razne stvari. Iako možda niste u mogućnosti kontrolirati sve čimbenike koji bi mogli poboljšati plodnost, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi se ona povećala.

Da bi postigli svoj cilj, spermiji moraju zadovoljavati tri stvari:

Količina
Najvjerojatnije ćete biti plodni ako imate više od 20 milijuna spermija po mililitru sjemena. Međutim, istraživači su zaključili da zdravi spermiji (kvaliteta) mogu biti jednako važni kao i ukupan iznos spermija koje proizvodite. Od milijuna spermija kod ejakulacije, samo oko 200 zapravo dosegne jaje u jajovodu. Ali, samo jedan je potreban da bi se oplodilo jaje.

Kvaliteta
Nije dovoljno samo imati dosta spermija. Oblik i struktura spermija (morfologija) su jednako važni. Najvjerojatnije ćete biti plodni ako imate više od jedne trećine spermija normalnog oblika i strukture. Normalni spermij ima ovalnu glavu i dugi rep. Spermiji s velikom, malom, zašiljenom glavom ili s dvostrukim repovima imaju manju vjerojatnost da će oploditi jajašce.
 
Mobilnost
Da bi došli do cilja, spermiji se moraju kretati. Pokretnost spermija je važna karakteristika zdravih spermija. Najvjerojatnije ćete biti plodni ako se barem pola vaših spermija kreće.

Što možete učiniti za proizvodnju kvalitetnih spermija?

Potreban je samo jedan spermij za oploditi jajašce. Uz milijune spermija koji se natječu, vi mislite da svaki čin spolnog odnosa između vas i partnera ima odlične izglede za trudnoću. U stvari, može biti potrebno više pokušaja prije nego što uspijete, čak i ako ste oboje zdravi i imate spolne odnose u danima prije ovulacije kada je jaje pušteno iz jajnika.

Evo što možete učiniti:
   
Uzmite multivitamin
Dnevni multivitamin može pomoći osigurati selen, cink i folnu kiselinu - hranjive tvari u tragovima koje su važne za optimalnu proizvodnju sperme i njenu funkciju.
    
Jedite mnogo voća i povrća
Ove namirnice su bogate antioksidansima, koji mogu pomoći poboljšati zdravlje spermija.
   
Smanjite stres
Stres može utjecati na određene hormone potrebne za proizvodnju sperme. Stres također može smanjiti seksualnu funkciju.
   
Redovito vježbajte
Fizička aktivnost je dobra za reproduktivno zdravlje, kao i vaše cjelokupno zdravlje. Ali nemojte pretjerivati. Muškarci koji vježbaju do iznemoglosti pokazuju privremenu promjenu hormona i pad u kvaliteti sperme.
   
Pripazite na težinu
Previše ili premalo masnoća može poremetiti proizvodnju reproduktivnih hormona, što može smanjiti broj spermija i povećati postotak abnormalnih spermija. Najvjerojatnije ćete proizvesti puno kvalitetnih spermija ako održavate zdravu tjelesnu težinu.

Kako zaštititi plodnost?

Čak i pod najboljim okolnostima, svega 50 do 70 posto ljudske sperme je dovoljno zdravo za oplodnju jajašca. Spermij može biti posebno osjetljiv na ekološke čimbenike, kao što su izloženost prevelikoj vrućini ili otrovne kemikalije.

Pazite na toksine
Stručnjaci misle da određena radna mjesta i tvari u kućanstvu mogu imati utjecaj na količinu i kvalitetu sperme. To su teški metali koji se koriste u industrijskim poduzećima, pesticidi i kemikalije u otapalima. Koristite zaštitnu odjeću, odgovarajuću ventilaciju i maske za lice kako bi se smanjio rizik od djelovanja toksina.
    
Prestanite pušiti
Sperma muškaraca koji puše može biti deformirana, a može se i kretati sporije nego od one nepušača. Pušenje može oštetiti DNK spermija. Stručnjaci sumnjaju da takva oštećenja mogu utjecati na rast djeteta, razvoj i povećanje djetetove šanse za određene zdravstvene probleme, uključujući i rak. Duhan za žvakanje također može uzrokovati nisku broj spermija i oštećenja. Kao da to nije bilo dovoljno, uporaba duhana može povećati šanse za erektilnu disfunkciju. Istraživanja pokazuju kako muškarci koji puše i piju alkohol imaju manju spermija i slabiju pokretnost spermija.
    
Ograničite unos alkohola
Često pijenje može smanjiti kvalitetu i kvantitetu sperme. Ograničite alkohol na ne više od jednog ili dva pića dnevno. Kombinacija duhana i alkohola osobito je štetna.
    
Klonite se droga
Marihuana može smanjiti gustoću i pokretnost spermija i povećava broja abnormalnih spermija. Kokain i opijati mogu doprinijeti erektilnoj disfunkciji, a amfetamini mogu smanjiti seksualni nagon.
   
Preskočite kupanje u kadi
Kako bi povećali kvalitetu i kvantitetu spermija, izbjegavajte vruće kupke. Saune i parne kupelji mogu imati sličan učinak.
    
Izbjegavajte steroide
Anabolički steroidi, koji se obično uzimaju ilegalno, mogu smanjiti testise i drastično smanjiti plodnosti. Antiandrogeni koji se koriste za liječenje prostate i raka ometaju proizvodnju sperme.
   
Ohladite se
Povećana temperatura skrotuma može oštetiti proizvodnju sperme. Stručnjaci znaju da vruća radna okruženja, usko donje rublje, dugotrajno sjedenje i korištenju prijenosnih računala mogu povećati temperaturu skrotuma.
   
Izbjegavajte lubrikante
Lubrikanti, losioni, pa čak i slina mogu utjecati na pokretljivost spermija.

Komentari