Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Začeće - 2. tjedan

Začeće - 2. tjedan

Začeće - 2. tjedan
  • Objavljeno: Srijeda, 11.07.2012.
  • Broj pregleda: 4.745
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: 2

Kako se vaš život mijenja?

Prošli tjedan došlo je do porasta estrogena i progesterona. U isto vrijeme, u jajnicima, jajašca se razvijaju iz folikula. Početkom ovog tjedna (najčešće oko 14. dana ako ciklus traje 28 dana) ovulirate: jedno od Vaših jajašca sazrije iz folikula te iz jajnika odlazi u jajovod. Tijekom sljedećih 12 do 24 sata bit će oplođeno ako jedan od 250 milijuna spermija (u prosjeku) uspije doplivati iz vagine kroz vrat maternice u maternicu i u jajovodu prodre u jajašce. Samo oko 400 spermija će preživjeti težak desetosatni put do jajašca, a samo će jedan uspjeti prodrijeti preko vanjske membrane. Oko 20 minuta je potrebno da sretan dobitnik pronađe svoj put.

Pročitajte sve o prenatalnom razvoju u 1. tromjesečju.

Tijekom sljedećih deset do 30 sati, jezgra spermija će se spojiti s jezgrom jajašca i udružit će se njihov genetski materijal. Ako spermij nosi kromosom Y, vaša beba će biti dečko, a ako nosi X kromosom, bit će djevojčica. Tijekom tri do četiri dana putovanja iz jajovoda do maternice, oplođeno jaje (sada se zove zigota) će se podijeliti na 16 identičnih stanica. Kada uđe u maternicu, zigota se zove morula. Dan ili dva kasnije, ona će se ugnijezditi u maternici, gdje nastavlja svoj iznenađujući rast i preobrazbu. U ovom trenutku razvoja vaša bebe je samo mala loptica stanica koja se službeno naziva blastocista: to su stanice koje će tek postati embrio, tekućinom ispunjene šupljine koje će tek postati amnionska vreća i vanjske stanice koje će tek postati posteljica, organ koji donosi kisik i hranjive tvarima djetetu i odnosi otpadne tvari.

Napomena: Svako dijete se razvija malo drugačije - čak i u maternici.

Puno stvari se mora poklopiti da bi došlo do začeća - u ovom slučaju, vrijeme je zaista sve. Ako planirate trudnoću, cilj je imati spolni odnos negdje između 72 sata prije nego ovulirate i 24 sata nakon. (Pokušavajte se prilagoditi životnom vijeku i spermija, koji će preživjeti i do 72 sata, i jajašca, koje ne živi duže od 24 sata nakon ovulacije.)

Provjerite važne činjenice o plodnosti!

Komentari