Najbolje i najgore namirnice za alergičare

Najbolje i najgore namirnice za alergičare

Najbolje i najgore namirnice za alergičare
  • Objavljeno: Petak, 10.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najbolje namirnice

Riba

Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline mogu značajno smanjiti rizik od nastanka novih vrsta alergija, i smanjiti simptome postojećih alergija. Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su masna riba i orasi. Omega 3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje, zbog čega blagotvorno djeluju na imunološki sustav.

Znanstvenici su dokazali da je u zemljama s povećanim postotkom potrošnje ribe, značajno manja stopa astmatičara i alergičara.

Jabuka

Jabuka sadrži spojeve koji mogu ublažiti simptome alergije. Vitamin C štiti od alergija i od astme. Antioksidans kvercetin, koji se nalazi u kori jabuke, rajčicama i luku, prema nekim istraživanjima štiti zdravlje i poboljšava rad respiratornog sustava.

Ostali dobri izvori vitamina C su naranče, crvena paprika, jagode i rajčice. Sve ove namirnice uz vitamin C sadrže još niz drugih hranjivih i važnih nutrijenata.

Crveno grožđe

Popularni resveratrol, antioksidans koji se nalazi u kori crvenog grožđa i crno vino čini ljekovitim, ima protuupalna svojstva i smanjuje simptome alergija.

U jednom istraživanju se pokazalo da svakodnevno konzumiranje voće, naročito jabuka, naranči, grožđa i rajčica, značajno smanjuje simptome alergija.

Napitci

Začepljeni dišni putovi su jedan od najčešćih simptoma alergija. Stari prirodni lijek za začepljene dišne putove je topli napitak ili juha.

Toplo piće može razrijediti sluz koja uzrokuje začepljenost, a istovremeno hidratizira. Ako niste ljubitelj juhe ili toplih napitaka, udišite paru tijekom tuširanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop