Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Superhrana koja spašava život!

Superhrana koja spašava život!

Superhrana koja spašava život!
  • Objavljeno: Utorak, 02.07.2013.
  • Broj pregleda: 293
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogo toga smo čuli o takozvanoj superhrani koja ima odličan učinak na zdravlje. Otkrijte koje namirnice su svakako zaslužile naziv superhrane.

Rajčice

Nedavno istraživanje je pokazalo da rajčica smanjuje rizik od nastanka depresije za čak 46%. Osim smanjenja rizika za nastanak depresije, konzumacijom rajčica ćete ublažiti simptome već postojeće depresije.

Moćan antioksidans likopen je zaslužan za odlična ljekovita svojstva rajčice. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka srčanog udara i raka prostate.

Rajčice je najbolje jesti svježe jer se termičkom obradom može smanjiti razina nutritivnih tvari.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće obiluje nutritivnim tvarima koje imaju odlično djelovanje na zdravlje. Osim što sadrži veliku količinu vitamin A i K, istraživanja su pokazala da održava mladolikost. Sadrži željezo i vitamin C koji potiču proizvodnju kolagena, glavnog sudionika u borbi protiv nastanka prijevremenih znakova starenja.

Špinat može usporiti i starenje moždanih stanica jer ima protuupalno djelovanje. Smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu koji povećavaju rizik od nastanka demencije.

Dodajte svježi špinat u salatu kako bi iskoristili sva njegova nutritivna svojstva.

Borovnice

Odličan su izvor antioksidansa i flavonoida. Iako su male, one su moćne. Jedna od najvećih prednosti borovnica jest ta da smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Borovnice smanjuju razinu kronične upale u tijelu koja dokazano povećava rizik od nastanka raznih kroničnih bolesti. Jednim istraživanjem se pokazalo da borovnice povećavaju razinu dobrog kolesterola, a istovremeno smanjuju razinu lošeg kolesterola, koji je jedan od vodećih uzročnika bolesti srca i krvožilnog sustava.

Borovnice dodajte u smoothie, zobene pahuljice, jogurt ili ih koristite za pripremu deserta.

Losos

Ako želite smršaviti, svakako biste trebali povećati unos lososa. Sadrži visoku razinu proteina i ubrzava metabolizam, što u konačnici rezultira mršavljenjem. Visoka razina proteina će vas održavati duže sitima i spriječiti žudnju za nezdravim grickalicama.

Losos možete pripremati na različite načine. Odlično se slaže s limunovim sokom, krumpirom i mahunarkama.

Sjemenke bundeve

Odličnog su okusa, zadovoljavaju žudnju za grickalicama, a uz to su bogate nutritivnim tvarima. Odličan su izvor željeza, cinka, proteina, vitamina K i magnezija. Sve ove tvari su potrebne za neometano funkcioniranje organizma. Cink će poboljšati pamćenje, magnezij ojačati kosti, a proteini ubrzati metabolizam.

Sjemenke bundeve možete dodati u muesli, tostirati ih ili ih jesti potpuno neobrađene.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari