Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najčešći proljetni alergeni

Najčešći proljetni alergeni

Najčešći proljetni alergeni
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.04.2014.
  • Broj pregleda: 129
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pupanje i cvjetanje biljaka je znak da je zima gotova, a za mnoge i početak borbe s proljetnim alergijama.

Medicina može pomoći u boljem kontroliranju alergija i ublažavanju simptoma. No, vi možete smanjiti uzimanje lijekova ako naučite kako izbjegavati proljetne alergene.

Pelud

Pelud je prah zelenkasto žute boje. On pomaže stablima, cvjetovima i travama da se razmnožavaju. Tijekom proljeća probleme uzrokuje pelud s drveća, a tijekom ljeta pelud s trava i korova.

Plijesan

Plijesan je alergen jednako kao i pelud. No, za plijesan je potrebno malo više da uzrokuje alergijske reakcije. Plijesan je u toplijim krajevima najzastupljenija tijekom srpnja, a u hladnijim tijekom jeseni.

Izbjegnite alergene u prirodi

Ako osjećate ozbiljne alergijske reakcije na pelud i plijesan, vjerojatno ćete htjeti ostati zatvoreni u svojem domu sa zatvorenim prozorima sve od travnja do studenog. Naravno, to neće funkcionirati. Također, plijesan i pelud će pronaći svoj put do vašeg doma. Što onda možete napraviti?

Planirajte svoje aktivnosti na otvorenom kada su dani malo hladniji i kada je manje vjetrovito. Najbolje je provoditi vrijeme na otvorenome nakon kiše. Izbjegavajte aktivnosti na otvorenome tijekom suhih, vrućih i vjetrovitih dana.

Razina peludi je najviša u jutarnjim satima, stoga sve svoje aktivnosti na otvorenome planirajte u popodnevnim satima.

Kada dođete izvana, svu svoju odjeću stavite na pranje, okupajte se i obucite čistu odjeću, naročito ako ste išli na izlet u prirodu ili vrtlariti.

Izbjegnite alergene u svom domu

Biti u zatvorenome ne znači da ste sigurni. Postoje brojni alergeni u vašem domu, bez obzira na to koliko pazite. Što onda možete napraviti?

Ljubimci, djeca i vaša obuća mogu unijeti pelud u vaš dom. Tepisi i otirači tu pelud mogu zadržati. Najbolje bi bilo da uklonite sve tepihe kako biste podove mogli redovito prebrisati i smanjiti razinu peludi.

Zatvorite sve prozore kada je vani toplo, suho i vjetrovito. Ako je vruće, rashladite dom na neki drugi način.

Nemojte odjeću, posteljinu ili ručnike sušiti vani. Unijet ćete svu pelud i alergene u svoj dom, a kasnije ćete imati bliski kontakt s njima.

Izujte se čim uđete u dom, nemojte obuveni hodati po domu. Na taj način nećete širiti pelud koja se zadržala na vašoj obući.

Redovito brišite prašinu jer prašina može sadržavati i pelud. Brisanjem prašine ćete osvježiti dom i smanjiti razinu peludi.

Pripazite na mjesta s visokom vlažnosti gdje je povećan rizik od stvaranja plijesni. Redovito ih zračite i održavajte ih što je više moguće suhima.

Komentari