Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što trebamo znati o infekcijama uha?

Što trebamo znati o infekcijama uha?

Što trebamo znati o infekcijama uha?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.11.2013.
  • Broj pregleda: 409
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto su tako česte?

Nije sve u vašoj glavi. Djeca uistinu često pate od infekcija uha. U stvari, 2 od 3 puta će dijete dobiti i infekciju uha kada pati od gripe ili prehlade. Glavni razlog je taj što njihov imunološki sustav nije dovoljno jak i otporan kao kod odraslih, a i tekućina iz ušiju se ne oslobađa tako lako i učestalo kao kod odraslih.

Plivačko uho

Infekcija vanjskog dijela uha se uglavnom naziva plivačko uho. Do nje dolazi kada je uho duže vrijeme mokro, što omogućava razmnožavanje bakterija. No, čak i kada vaše dijete nije boravilo u vodi, ostatak neke tvari (štapića za uši) može uzrokovati problem. Obratite pažnju na to da li dijete često češka uho i boli li ga tijekom dodirivanja. Plivačko uho se lako liječi, potrebne su kapi za uši i održavanje ušiju suhima.

Dijagnosticiranje infekcije uha

Jedini način da sa sigurnošću provjerite pati li dijete od infekcije uha jest odlazak liječniku koji će s otoskopom pregledati unutrašnjost uha. Otoskop je mala lampa s lećom koju liječnik stavi u uho. Zdravo uho će imati ružičastu boju, a infekcija će uzrokovati crvenilo i otečenost uha.

Unutrašnjost uha

Eustahijeva cijev povezuje srednje uho s grlom. Ona održava ravnotežu tlaka zraka i tekućine u uhu. Prehlada, gripa i alergije mogu nadražiti eustahijevu cijev i uzrokovati njeno oticanje.

Ako se eustahijeva cijev blokira, dolazi do nakupljanja tekućine na području srednjeg uha. Ovo je savršeno okružje za razmnožavanje bakterija i virusa koji uzrokuju infekciju.

Pucanje bubnjića

Ako je tlak zraka prevelik ili je tekućina u srednjem uhu, može doći do pucanja bubnjića. Ako se ovo dogodi, primijetit ćete žutu, smeđu ili bijelu tekućinu kako curi iz uha. Iako zvuči zastrašujuće, bubnjić će zacijeliti u roku od nekoliko tjedana, a sa sluhom vašeg djeteta bi sve trebalo biti u redu. Dobra vijest je da će bol vjerojatno iznenada nestati jer će se pucanjem bubnjića osloboditi tekućina i regulirati tlak zraka.

Simptomi infekcije uha

Prvi upozoravajući simptom je bol uha. Dijete će možda izbjegavati ležanje na strani na kojoj je uho koje ga boli, a možda će i otežano spavati. Ostali simptomi su:

  • oslabljen sluh
  • groznica
  • curenje tekućine iz uha
  • vrtoglavica
  • začepljen nos

Komplikacije

Ako se infekcija uha neprestano vraća, povećava se rizik od nastanka gubitka sluha, problema s govorom i meningitisom. Ako je vaše dijete više puta patilo od infekcija uha, svakako bi bilo dobro da provjerite njegov sluh.

Komentari