Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koji lijekovi su sigurni u trudnoći?

Koji lijekovi su sigurni u trudnoći?

Koji lijekovi su sigurni u trudnoći?
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.01.2016.
  • Broj pregleda: 1.683
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opći savjet kojeg se treba pridržavati tijekom trudnoće jest da lijekove ne treba uzimati bez savjeta liječnika. U takozvanoj FDA klasifikaciji lijekova postoji više klasa – oni lijekovi koji su klasificirani u skupinu A i B su sigurni, terapiju lijekovima iz skupine C obavezno mora razmotriti liječnik, a lijekovi iz skupine D i X su zabranjeni.

Analgetici – lijekovi protiv bolova

Ako imate glavobolju, lijek izbora je paracetamol. U nekim slučajevima, kada se procijeni da trudnica ima rizik od povećanog pritiska u drugom dijelu trudnoće i razvoja pre-eklampsije, daje se aspirin u tzv. malim dozama, od 100 mg dnevno, ali se on smije uzimati samo pod nadzorom liječnika.

Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici ne smiju se uzimati bez savjeta liječnika, jer mogu djelovati na bebino srce, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodne vode, i to do 28. tjedna trudnoće.

Antibiotici

Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neke treba izbjegavati – svakako antibiotike uvijek treba prepisati liječnik.

Antiemetici – lijekovi protiv mučnine

Kao „prva linija“ obrane protiv mučnine jest promjena načina prehrane, uzimanjem suhe, nezačinjene hrane, češće, ali u malim količinama. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnine, a ako ne pomogne, a ne možete se izboriti s ovim problemom, obratite se liječniku za daljnju terapiju.

Antiokoagulansi – lijekovi protiv zgrušavanja krvi

Antikoagulansi su lijekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tijekom trudnoće, kao i niskomolekularni heparini – ali ih UVIJEK prepisuje liječnik i njihovo djelovanje se mora pomno pratiti. Varfarin se izbjegava u prvom i trećem tromjesečju.

Antihipertenzivi – lijekovi za smanjivanje tlaka

Najčešće korišten lijek za smanjivanje tlaka tijekom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, ali rjeđe od metildope. Tijekom trudnoće treba izbjegavati beta-blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Lijekovi za poremećaje štitne žlijezde

Lijekovi koji se koriste kod poremećaja rada štitne žlijezde – bilo da se radi o smanjenoj illi povećanoj funkciji, mogu se koristiti tijekom trudnoće, ali pod nadzorom liječnika.

Antiepileptici

S obzirom da je rizik od komplikacija veći ako se prekine terapija epilepsije, savjetuje se da se nastavi njihovo uzimanje, s tim da se svedu na najmanju učinkovitu mjeru, pod nadzorom neurologa. Poželjno je trudnoću planirati da bi se prešlo na minimalne učinkovite doze i, ako je moguće, terapiju jednim a ne više antiepileptika, ali i zato da bi se na vrijeme počelo s uzimanjem folne kiseline u dozi od 4 mg, kao prevencije anomalija beba.

Terapija poremećaja metabolizma ugljikohidrata

Inzulin nije štetan za bebu, i mora se uzimati tijekom trudnoće ako postoji problem šećerne bolesti kod majke. Metformin, ako je terapija započeta prije trudnoće, može se nastaviti u trudnoći.

Komentari