Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znakovi hormonalne neravnoteže

Znakovi hormonalne neravnoteže

Znakovi hormonalne neravnoteže
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.02.2014.
  • Broj pregleda: 566
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj ljudi pati od hormonalnih poremećaja, a da to ni ne znaju. Hormonalni poremećaji se najčešće javljaju kod žena.

Hormoni su pokretači vašeg tijela. Važni su za svaki proces u vašem tijelu. Vaše tijelo će funkcionirati savršeno tek kada vaši hormoni budu uravnoteženi.

Čak i male hormonalne promjene mogu značajno utjecati na rad vašeg organizma. Hormone ne smijete shvaćati olako jer utječu na kvalitetu vašeg života, fizičko, psihičko i mentalno zdravlje.

Donosimo vam najčešće simptome hormonalne neravnoteže. Ako patite od 3 ili više simptoma u razdoblju od mjesec dana ili više, svakako se obratite liječniku.

Neprestano debljanje

Životni stil, prehrana i fizička aktivnost značajno utječu na tjelesnu težinu, ali to nisu jedini važni faktori. Nedijagnosticirani hormonalni poremećaji mogu značajno otežati gubitak kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine. Inzulinska rezistencija je jedan od najčešćih uzročnika neobjašnjivog nakupljanja kilograma, ali i se vrlo lako može riješiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika.

Nizak libido

Jedan od najuočljivijih simptoma hormonalne neravnoteže je nizak libido, koji često započinje s manje kvalitetnim snom. Premalo sna, kao i san loše kvalitete, direktno utječu na želju za seksom, a hormonalna neravnoteža često uzrokuje probleme sa spavanjem.

Kronični umor

Ne možete funkcionirati tijekom dana ako povremeno ne uzmete pauzu? Nije normalno da se svaki dan cijeli dan osjećate umorno i da imate problema s koncentracijom i pamćenjem.

Anksioznost, razdražljivost i depresija

Anksioznost i depresija mogu biti pokazatelji da vaše tijelo nije u ravnoteži, da je puno toksina, pod stresom i da mu ne pružate ono što mu treba.

Nesanica

Hormonalna neravnoteža direktno utječe na san, a nesanica pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.

Pojačano znojenje

Pojačano znojenje se najčešće javlja kod žena koje su u menopauzi. Pojačano znojenje je također jedan od prvih simptoma menopauze.

Probavne smetnje

Plinovi, nadutost, zatvor ili proljev su česti simptomi hormonalne neravnoteže. No, također mogu biti povezani s lošim prehrambenim navikama.

Žudnja za hranom

Najčešći uzročnici žudnje za hranom su inzulinska rezistencija, poremećaji u radu štitnjače i povišena razina hormona stresa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari