Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

3 prednosti origana

3 prednosti origana

3 prednosti origana
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.01.2013.
  • Broj pregleda: 1.861
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Origano je jedan od najpopularnijih začina u cijelom svijetu. Ugodnog je mirisa i okusa, zbog čega se odlično slaže s raznim namirnica.

Iako se najčešće koristi u mediteranskoj prehrani, nema razloga da ga ne počnete upotrebljavati u pripremi omiljenih jela, naročito salata, juha i variva.

Origano se može koristiti i u obliku ulja, koje se najčešće miješa s ostalim vrstama ulja kao što je maslinovo ili suncokretovo. U kozmetičkoj industriji se ulje origana koristi u izradi različitih parfema.

Antioksidativno djelovanje

Origano je bogat izvor flavonoida koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i oslobađa tijelo od toksina. Antioksidativna svojstva origano značajno smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka.

Antimikrobno djelovanje

Ulje origana ima antibakterijsko i antiupalno djelovanje. Odličan je u smanjenju rizika od nastanka gripe i prehlade i ublažavanju bolova.

Zdravlje srca

Origano sadrži omega 3 masne kiseline koje poboljšavaju rad i zdravlje srca. Omega 3 masne kiseline će zaštititi zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava, spriječit će nakupljanje plaka na stjenkama krvnih žila te će smanjiti rizik od nastanka moždanog i srčanog udara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti