Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu

3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu

3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu
  • Objavljeno: Subota, 13.10.2012.
  • Broj pregleda: 1.790
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osim što poboljšava zdravlje srca i štiti zdravlje očiju, bundeva je ukusan izvor hranjivih tvari. Bundeva je puno više od lijepe dekoracije za dom tijekom jeseni. S manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu.

Odličnog okusa je, prepuna je antioksidansa i vitamina pa otkrijte 3 razloga zbog kojih biste ju trebali jesti:

Štiti oči

Bundeva je odličan izvor beta karotena, luteina i zeaksantina. To su antioksidansi koji štite zdravlje očiju i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti očiju. Na prijmer, prehrana bogata beta karotenom može odgoditi slabljenje vida i njegov gubitak uzrokovan raznim oblicima makularnih degeneracija.

Mršavljenje

Zamijenite bijelu rižu i tjesteninu s bundevom. Jedna šalica bundeve sadrži tek 80 kalorija, u odnosu na šalicu tjestenine koja sadrži oko 234 kalorije. Osim toga, bundeva je odličan izvor vitamina A i C, dok bijela riža i tjestenina nisu naročito nutritivne.

Zdrava grickalica

Pečene sjemenke bundeve predstavljaju odličnu zamjenu za razne nezdrave grickalice jer, osim što su izvrsnog okusa, one su i zdrave. Isperite sjemenke, osušite ih i pecite u pećnici oko 20 minuta na 80°C kako bi sjemenke zadržale sva hranjiva svojstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti